Kultura Edukacja
"Szlakiem ginących zawodów"
Coraz bardziej zapomniane są piękną lekcją historii, kultury i tradycji. Nie każdy je zna, chociaż wiele pielęgnowanych jest w najbliższej okolicy. Mowa tu o ginących zawodach. Wybierzmy się na spotkanie z ginącymi zawodami zanim odejdą bezpowrotnie. Czekają na nas: wikliniarz, garncarze, kowal oraz młynarz. Nie tylko pokażą jak uprawiają swoje zawody ale ciekawie opowiedzą o pracy, pasji i historii.
wikliniarz
Jarosław Pizior
Kosin 9
23-235 Annopol
tel. (0 15) 831 05 00
Pan Jarosław przejął zawód po swoim ojcu. Składając mu wizytę zobaczymy jak wiklinowe kije w jwgo rękach zamieniają się w efektowne koszyki, kwietniki, ławy czy krzesła.
garncarze
Zygfryd i Cezary Gajewscy
Bęczyn
23-250 Urzędów
tel. (0 81) 822 54 99
Pan Zygfryg i jego syn Cezary jako jedyni w Urzędowie uprawiają zawód, tak bardzo popularny niegdyś w okolicy. W piecu garncarskim nadal wypalają tradycyjną tzw. "zgrzebną" ceramikę w kolorze czerwonym częściowo polewanym zieloną glazurą w różnych odcieniach.
Można tu zakupić orginalne ozdoby i przedmioty codziennego użytku, podpatrzeć pracę profesjonalisty i samemu popróbować sił przy kole garncarskim.
Reklama________________________________________________________________________________
BEZPŁATNIE PRZYWOZIMY |
Zakupy w Lublinie
Tel. (w godz. 7-22) 534 - 787 - 231
do domów, biur, warsztatów itp.
|
________________________________________________________________________________________
kowal
Ryszard Starobrat
ul. Nowa 9A
23-200 Kraśnik
tel. 785526528
Pan Ryszard prowadzi kuźnię wspólnie z synem. Kowale chętnie opowiedzą i pokażą jak od podstaw powstaje siekiera, gracka czy sierp. Poszczególne etapy produkcji oraz historia rodu garncarskiego uwidocznione są na specjalnie przygotowanej wystawie. Atrakcją dla wycieczek szkolnych jest pokaz pracy kowala- krasnala
młynarz
Marian Jaroszyński
23-251 Dzierzkowice
tel. (0 81) 822 10 80
Pan Marian oprowadzi chętnych po wnętrzu drewnianego młyna z II połowy XIX wieku. Wyjaśni zasady jego działania i opowie o drodze, jaka musi upłynąć by codzienny chleb trafił na nasze stoły.
-
Jak wybrać półkotapczan?
-
Księga oszczędnościowa..
-
Jak wybrać idealne kolczyki na..
-
Czy każdy może napisać powieść?..
-
Noclegi apartamenty Róża Wiatrów..
-
Bezpłatne webinarium pt. Czy..
-
Kurtyny spawalnicze i ich..
-
Dieta ketogeniczna – czym jest,..
-
Węże strażackie: Kluczowe..
-
Automatyczny Trading Krypto dla..
-
Centrum Leczenia Jelit w Poznaniu..
-
AG.pl oferuje szeroki asortyment..
-
Klinika Centrum Terapii Jelit –..
-
Serwis Niedźwiedzia w Luboniu -..
-
Pyłek pszczeli - właściwości,..
-
Miód Gryczany - Cudowny Dar Natury
-
Wydajne i bezawaryjne kasy..
-
Jak przygotować samochód do..
-
Carpathian Startup Fest 2024...
-
Bezpieczeństwo na Wodzie:..
-
Pielęgnacja zasłon tkaninowych:..
-
Cynamon jako skuteczny sposób na..
-
Borowik Szatański, Borowik Ponury..
-
Ślad czeskich kopaczy kryptowalut..