Lublin
Sejmik przyjął stanowisko dotyczące Bogdanki

Podczas XVI sesji radni Sejmiku Województwa Lubelskiego odnieśli się do zagadnień dotyczących aktualnej sytuacji kopalni Lubelski Węgiel „Bogdanka S.A". Uwagi sejmiku w tej sprawie przyjęte w formie stanowiska zostały skierowane do Prezesa Rady Ministrów, Ministra Skarbu Państwa, Ministra Energii, Parlamentarzystów Województwa Lubelskiego oraz Związków Zawodowych KWK „Bogdanka".

Reklama

Stanowisko zostało przyjete przez radnych PSL, PO i SLD stosunkiem głosów: 20 "za", 0 "przeciw". Jedenastu radnych PiS wstrzymało się od głosu. Pełna treść stanowiska:

Stanowisko

Sejmiku Województwa Lubelskiego

z dnia 27 kwietnia 2016 roku

w sprawie aktualnej sytuacji kopalni Lubelski Węgiel Bogdanka S.A.

Reklama________________________________________________________________________________

Optima
Zamów kuriera

Paczki, przesyłki

Kurier-Lublin.pl

Bezpłatna dostawa
sklepu spożywczego

tel. 534-787-231

WDomowychCenach.pl

_______________________________________________________________________________________

Jako Radni Województwa Lubelskiego w ostatnim czasie z ogromnym niepokojem przysłuchujemy się sprzecznym informacjom dotyczącym przyszłości funkcjonowania kopalni Lubelski Węgiel Bogdanka S.A.

"Bogdanka" jest jedną z najnowocześniejszych i najbardziej efektywnych kopalni węgla kamiennego w Polsce. Jednym z liderów rynku producentów węgla kamiennego, wyróżniającym się na tle branży pod względem osiąganych wyników finansowych, wydajności wydobycia węgla kamiennego oraz planów inwestycyjnych. To również jeden z największych zakładów i pracodawców w województwie lubelskim.

Dobra sytuacja „Bogdanki" jest wynikiem ciężkiej pracy górników, dobrego zarządzania, współpracy zarządu kopalni i związków zawodowych oraz przeprowadzonej głębokiej restrukturyzacji zakładu w przeszłości.

W interesie „Bogdanki", pracowników i ich rodzin, mieszkańców Ziemi Łęczyńskiej oraz województwa lubelskiego jest zachowanie samodzielności ekonomicznej i zarządczej. Drenaż zysku zagrozi możliwościom inwestycyjnym, a obniżenie poziomu wydobycia węgla może skutkować zwolnieniami pracowników.

Apelujemy do polskiego rządu i parlamentarzystów z województwa lubelskiego o roztropne decyzje i pracę na rzecz rozwoju naszej kopalni.

Jednocześnie deklarujemy wsparcie dla załogi kopalni i pełną współpracę z kopalnią w sytuacjach związanych z ewentualnymi próbami ograniczenia autonomiczności i płynności finansowej kopalni w Bogdance.

Sejmiku Województwa Lubelskiego

Przemysław Litwiniuk