Kultura Edukacja
Rola i znaczenie bakterii starterowych w procesie serowarskim
Sprawdź, co dokładnie wyróżnia bakterie starterowe, które wykorzystuje się w procesach serowarskich.
Kultury bakterii, które wykorzystuje się w przemyśle, dzielą się na dwie podstawowe kategorie. Są to elementy:
- dodatkowe nazywane uzupełniającymi.
Zastosowanie podstawowych kultur bakterii pozwala na delikatne zakwaszenie mleka poprzez zmianę jego pH. W przemyśle serowarskim proces ten określa się również jako dojrzewanie mleka. Po zaimplementowaniu bakterii występujący w produkcie cukier mlekowy zamienia się w kwas mlekowy. Etap ten jest kluczowy, a dodane w tym momencie kultury bakterii zapobiegają jednocześnie rozwojowi innych szczepów, które są szkodliwe dla ludzkiego organizmu.
Wprowadzenie dodatkowych kultur bakterii ma znaczący wpływ na uzyskanie pożądanych walorów charakterystycznych dla gatunku produkowanego sera. Użycie odpowiednio dobranego szczepu wpływa między innymi na:
- smak,
- wielkość oczek,
- pojawienie się charakterystycznej pleśni na zewnątrz i wewnątrz sera.
Należy bezwzględnie pamiętać, że samo mleko ma w swoim składzie najróżniejsze szczepy bakterii. Jednak dodanie do niego odpowiednio wyselekcjonowanych szczepów pozwala na ich kontrolę oraz regulację samego procesu dojrzewania mleka.
Jakie rodzaje bakterii starterowych można wyróżnić?
Bakterie należące do grupy starterowych można podzielić na trzy dodatkowe kategorie. Podział ten dotyczy przede wszystkim aktywacji w określonej temperaturze oraz jakości działania. Wyróżnia się:
- termofile – w przypadku których maksymalna temperatura nie przekracza 60˚C,
- mezo-termofile będące mieszanką różnych proporcji bakterii mezofilnych oraz termofilnych.
Produkcja serów jest bardzo wymagająca. Istotny jest między innymi właściwy dobór proporcji kultur bakterii. Ich zestawienie oraz zmieszanie z mlekiem umożliwia uzyskanie odpowiedniej struktury sera. W końcowym procesie dojrzewania istotną rolę ogrywa również wybór miejsca i sposobu przechowywania produktu – niektóre gatunki wymagają okresowego obracania, nakłuwania lub nawet przemywania powierzchni.
Więcej: www.justest.pl
-
Jak wybrać półkotapczan?
-
Księga oszczędnościowa..
-
Jak wybrać idealne kolczyki na..
-
Czy każdy może napisać powieść?..
-
Noclegi apartamenty Róża Wiatrów..
-
Bezpłatne webinarium pt. Czy..
-
Kurtyny spawalnicze i ich..
-
Dieta ketogeniczna – czym jest,..
-
Węże strażackie: Kluczowe..
-
Automatyczny Trading Krypto dla..
-
Centrum Leczenia Jelit w Poznaniu..
-
AG.pl oferuje szeroki asortyment..
-
Klinika Centrum Terapii Jelit –..
-
Serwis Niedźwiedzia w Luboniu -..
-
Pyłek pszczeli - właściwości,..
-
Miód Gryczany - Cudowny Dar Natury
-
Wydajne i bezawaryjne kasy..
-
Jak przygotować samochód do..
-
Carpathian Startup Fest 2024...
-
Bezpieczeństwo na Wodzie:..
-
Pielęgnacja zasłon tkaninowych:..
-
Cynamon jako skuteczny sposób na..
-
Borowik Szatański, Borowik Ponury..
-
Ślad czeskich kopaczy kryptowalut..