Kultura Edukacja
Noworoczny skok na listę
To dobry początek roku dla lubelskiego dziedzictwa kulinarnego. Po kilkumiesięcznym okresie oczekiwania, w styczniu na ogólnopolskiej Liście Produktów Tradycyjnych (LPT), prowadzonej przez ministra rolnictwa, pojawiły się kolejne trzy przysmaki. Nasi debiutanci to: słodkowska kapusta z grzybami, śmietana tradycyjna z Bychawy i flaki piaseckie. Dzięki rejestracji na LPT będą miały szansę na szerszą promocję wśród miłośników tradycyjnego jadła, na których czekamy w gościnnym i pachnącym dobrą kuchnią regionie lubelskim!
Wzmożenie ruchu turystycznego, w tym turystyki wiejskiej, to tylko jeden z efektów popularyzacji lubelskich kulinariów na Liście. Jej zadaniem jest przede wszystkim podtrzymanie kulinarnych tradycji naszych małych ojczyzn i przypomnienie, że warto stawiać na swoje własne specjały, z których przecież Lubelskie słynie - przekonuje marszałek województwa Sławomir Sosnowski. - Dzięki temu nie tylko kultywujemy kulturę naszych przodków, ale i wspieramy lokalną przedsiębiorczość. Na LPT promujemy już wiele przysmaków będących w ofercie okręgowych spółdzielni mleczarskich, cukierni, piekarni, ale także kół gospodyń wiejskich i pracowni kulinariów regionalnych, które z powodzeniem sprzedają swoje wyroby podczas lokalnych pikników i festynów. Jest tu również bogata oferta dań serwowanych przez gospodarstwa agroturystyczne, które zgłaszając je na Listę, zyskują dodatkową reklamę skierowaną do potencjalnych klientów z Polski i zagranicy.
Trzeba wiedzieć, że rejestracji lubelskich produktów na LPT towarzyszy nie tylko publikacja informacji na stronach internetowych ministerstwa rolnictwa oraz urzędu marszałkowskiego, ale także szeroko zakrojona promocja podczas branżowych targów (również tych międzynarodowych), kiermaszów i innych imprez masowych. Oprócz przysmaków regionalnych, przygotowywanych we współpracy z lokalnymi wytwórcami, Urząd Marszałkowski w Lublinie dodatkowo rozdaje tam wznawiany cyklicznie katalog "W krainie lubelskich produktów tradycyjnych", w którym opisana jest różnorodność naszego dziedzictwa kulinarnego. Co ważne, podajemy tam również przepisy, na których tak zależało czytelnikom. Książka cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem odbiorców. Jej wersję elektroniczną można pobrać z naszej strony (→ kliknij na okładkę w prawym górnym rogu strony).
Reklama________________________________________________________________________________
Optima Zamów kuriera Paczki, przesyłki |
|
Bezpłatna dostawa sklepu spożywczego tel. 534-787-231 |
WDomowychCenach.pl |
______________________________________________________________________________________
Dziękując za współpracę, dla wytwórców regionalnych smakołyków organizujemy też uroczyste gale, podczas których wręczane są laury promocyjne za zarejestrowanie wyrobów na LPT. Najbliższa odbędzie się już w marcu. Planujemy wtedy rozdać ok. 30 takich laurów! Skąd taka duża liczba? To proste. W województwie, jak i w całym kraju czy Europie, następuje zwrot ku zdrowemu, ale i tradycyjnemu żywieniu. Ludzie na powrót odkrywają smaki dzieciństwa widząc, że to jest dobre i wartościowe, że jest to wspaniała alternatywa dla masowo wytwarzanych produktów, pozbawionych właściwego im smaku i wartości.
- Tam gdzie jest popyt, musi być i podaż. Tę szansę widzą lokalni producenci, którzy rozwijając działalność, szukają różnych form promocji, a taką właśnie umożliwia rejestracja na Liście. Przy nieustannej zachęcie ze strony samorządu województwa, mają oni motywację do składania coraz to nowych wniosków o wpis - mówi marszałek Sosnowski. - Wspomnę tylko, że w samym 2015 roku minister rolnictwa zarejestrował 24 produkty z województwa lubelskiego. Obecnie procedurę tę przechodzi 17 wniosków naszych wytwórców, które bądź czekają już w ministerstwie na wpis, bądź przechodzą jeszcze obowiązkowy proces oceny w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie. Z kolei dalszych 10 aplikacji sprawdzają pod względem formalnym pracownicy Departamentu Rolnictwa i Środowiska. To naprawdę dużo, ale i tak liczymy na więcej, bo im więcej naszych produktów na Liście, tym głośniej o regionie lubelskim.
Przypomnijmy, że na ogólnopolskiej Liście Produktów Tradycyjnych, która liczy obecnie ponad tysiąc pięćset pozycji, samych specjałów z województwa lubelskiego jest tam już 156, a więc ponad 10% rejestru! Dzięki temu mieścimy się w pierwszej czwórce regionów z największą liczbą wpisów i możemy poszczycić się mianem jednego z najaktywniejszych promotorów dziedzictwa kulinarnego.
Poznaj najnowsze lubelskie specjały na LPT:
→ słodkowska kapusta z grzybami
→ śmietana tradycyjna z Bychawy
→ flaki piaseckie
-
Jak wybrać półkotapczan?
-
Księga oszczędnościowa..
-
Jak wybrać idealne kolczyki na..
-
Czy każdy może napisać powieść?..
-
Noclegi apartamenty Róża Wiatrów..
-
Bezpłatne webinarium pt. Czy..
-
Kurtyny spawalnicze i ich..
-
Dieta ketogeniczna – czym jest,..
-
Węże strażackie: Kluczowe..
-
Automatyczny Trading Krypto dla..
-
Centrum Leczenia Jelit w Poznaniu..
-
AG.pl oferuje szeroki asortyment..
-
Klinika Centrum Terapii Jelit –..
-
Serwis Niedźwiedzia w Luboniu -..
-
Pyłek pszczeli - właściwości,..
-
Miód Gryczany - Cudowny Dar Natury
-
Wydajne i bezawaryjne kasy..
-
Jak przygotować samochód do..
-
Carpathian Startup Fest 2024...
-
Bezpieczeństwo na Wodzie:..
-
Pielęgnacja zasłon tkaninowych:..
-
Cynamon jako skuteczny sposób na..
-
Borowik Szatański, Borowik Ponury..
-
Ślad czeskich kopaczy kryptowalut..