Kultura Edukacja
Konkurs na nazwę uniwersyteckiego wina
Rektor prof. Roman Kołacz ogłosił konkurs na nazwę wina Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. To trzecia uczelnia w Polsce, po Uniwersytecie Jagiellońskim i Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie, na której wytwarzane jest wino z własnej winnicy. Na razie produkowane są partie doświadczalne, ale w przyszłości zwiększony zostanie areał pod uprawę winorośli, a także ilość wytwarzanego wina. Propozycje nazwy wina będzie można zgłaszać od 17 do 27 października.
Więcej informacji na temat konkursu>>>
* * *
Winnica Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu została założona wiosną 2012 roku, na terenie Stacji Badawczo-Dydaktycznej w Samotworze. Na powierzchni 0,40 ha posadzono ponad 1000 sadzonek winnej latorośli, w kilkunastu odmianach. Wśród odmian białych w winnicy znajdziemy m.in. klasyczne i popularne w Europie odmiany ‘Chardonnay’, ‘Riesling’, ‘Gewurztraminer’, czy ‘Pinot Gris’, jak również nowe odmiany z selekcji niemieckiej, takie jak ‘Solaris’, ‘Muscaris’ czy ‘Johanniter’. Wśród odmian czerwonych dominują odmiany ‘Regent’, Pinot noir’, ‘Rondo’ oraz ‘Cabernet Cortis’ i ‘Cabernet Dorsa’. Winne krzewy pierwsze plony wydały w 2013 roku, a pełnię owocowania osiągną za 2–3 lata. Uprawa prowadzona jest zgodnie z zasadami integrowanej produkcji sadowniczej.
Winogrona z uczelnianej winnicy zbierane są w momencie tzw. dojrzałości technologicznej. Gdy osiągną równowagę pomiędzy zawartością kwasów i cukrów, trafiają na Wydział Nauk o Żywności, gdzie poddane są procesowi winifikacji.
Podczas poszczególnych etapów procesu (m.in. rozdrabniania, tłoczenia, fermentacji, klarowania i dojrzewania) kształtowana jest finalna jakość wina. Piękno uniwersyteckiego wina wynika nie tylko z wiedzy, ale też serca w nie włożonego, kiedy dokonywane są indywidualne wybory na każdym etapie jego wytwarzania. Stąd nasze wina nawet z tego samego szczepu, regionu i rocznika są niepowtarzalne. Dzięki temu właśnie, że nie ma jedynej uniwersalnej technologii, możemy cieszyć się wielką różnorodnością win i zawsze znaleźć dla siebie to, które naprawdę nam smakuje.
Małgorzata Wanke-Jakubowska, rzecznik Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
-
Jak wybrać półkotapczan?
-
Księga oszczędnościowa..
-
Jak wybrać idealne kolczyki na..
-
Czy każdy może napisać powieść?..
-
Noclegi apartamenty Róża Wiatrów..
-
Bezpłatne webinarium pt. Czy..
-
Kurtyny spawalnicze i ich..
-
Dieta ketogeniczna – czym jest,..
-
Węże strażackie: Kluczowe..
-
Automatyczny Trading Krypto dla..
-
Centrum Leczenia Jelit w Poznaniu..
-
AG.pl oferuje szeroki asortyment..
-
Klinika Centrum Terapii Jelit –..
-
Serwis Niedźwiedzia w Luboniu -..
-
Pyłek pszczeli - właściwości,..
-
Miód Gryczany - Cudowny Dar Natury
-
Wydajne i bezawaryjne kasy..
-
Jak przygotować samochód do..
-
Carpathian Startup Fest 2024...
-
Bezpieczeństwo na Wodzie:..
-
Pielęgnacja zasłon tkaninowych:..
-
Cynamon jako skuteczny sposób na..
-
Borowik Szatański, Borowik Ponury..
-
Ślad czeskich kopaczy kryptowalut..