Kultura Edukacja
Konkurs na nazwę uniwersyteckiego wina
Rektor prof. Roman Kołacz ogłosił konkurs na nazwę wina Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. To trzecia uczelnia w Polsce, po Uniwersytecie Jagiellońskim i Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie, na której wytwarzane jest wino z własnej winnicy. Na razie produkowane są partie doświadczalne, ale w przyszłości zwiększony zostanie areał pod uprawę winorośli, a także ilość wytwarzanego wina. Propozycje nazwy wina będzie można zgłaszać od 17 do 27 października.
Więcej informacji na temat konkursu>>>
* * *
Winnica Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu została założona wiosną 2012 roku, na terenie Stacji Badawczo-Dydaktycznej w Samotworze. Na powierzchni 0,40 ha posadzono ponad 1000 sadzonek winnej latorośli, w kilkunastu odmianach. Wśród odmian białych w winnicy znajdziemy m.in. klasyczne i popularne w Europie odmiany ‘Chardonnay’, ‘Riesling’, ‘Gewurztraminer’, czy ‘Pinot Gris’, jak również nowe odmiany z selekcji niemieckiej, takie jak ‘Solaris’, ‘Muscaris’ czy ‘Johanniter’. Wśród odmian czerwonych dominują odmiany ‘Regent’, Pinot noir’, ‘Rondo’ oraz ‘Cabernet Cortis’ i ‘Cabernet Dorsa’. Winne krzewy pierwsze plony wydały w 2013 roku, a pełnię owocowania osiągną za 2–3 lata. Uprawa prowadzona jest zgodnie z zasadami integrowanej produkcji sadowniczej.
Winogrona z uczelnianej winnicy zbierane są w momencie tzw. dojrzałości technologicznej. Gdy osiągną równowagę pomiędzy zawartością kwasów i cukrów, trafiają na Wydział Nauk o Żywności, gdzie poddane są procesowi winifikacji.
Podczas poszczególnych etapów procesu (m.in. rozdrabniania, tłoczenia, fermentacji, klarowania i dojrzewania) kształtowana jest finalna jakość wina. Piękno uniwersyteckiego wina wynika nie tylko z wiedzy, ale też serca w nie włożonego, kiedy dokonywane są indywidualne wybory na każdym etapie jego wytwarzania. Stąd nasze wina nawet z tego samego szczepu, regionu i rocznika są niepowtarzalne. Dzięki temu właśnie, że nie ma jedynej uniwersalnej technologii, możemy cieszyć się wielką różnorodnością win i zawsze znaleźć dla siebie to, które naprawdę nam smakuje.
Małgorzata Wanke-Jakubowska, rzecznik Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
-
Cynamon jako skuteczny sposób na..
-
Borowik Szatański, Borowik Ponury..
-
Ślad czeskich kopaczy kryptowalut..
-
Dofinansowania i refundacje -..
-
Postaw na najwyższej jakości drzwi
-
Bezpieczny parking przy lotnisku..
-
Pranie wykładzin Łódź -..
-
Sprzątanie biur w Łodzi - czy..
-
Daszki nad drzwi. Czemu warto je..
-
Skup złota Myszków – co warto..
-
Okna Brzeg - jak dostosować okna..
-
Akademia piłkarska dla dzieci to..
-
Co warto wiedzieć na temat..
-
Miasto na miarę XXI wieku –..
-
Gabinet dietetyczny – dlaczego..
-
Trwałe, estetyczne, oryginalne -..
-
Kosz do segregacji - rozpocznij..
-
Jakie okna wybrać?
-
Dachy Myszków - profesjonalne..
-
Profesjonalne pranie i..
-
Gdzie naprawić piecyk junkers?
-
Psychoterapia Bydgoszcz
-
Kiedy udać się do psychologa albo..
-
Adwokat Wrocław - jak pomóc..