Wiele miast (351)

Dieta ketogeniczna – czym jest, jakie są jej etapy i korzyści


Dieta ketogeniczna, często nazywana „dietą keto,” zdobywa coraz większą popularność nie tylko wśród gwiazd i influencerów, ale także wśród osób pragnących poprawić swoje zdrowie i kondycję.

Takie podejście do odżywiania opiera się na zminimalizowaniu ilości węglowodanów, w połączeniu z umiarkowaną ilością białka oraz zwiększoną zawartością tłuszczów.

Reklama
Głównym celem diety jest wprowadzenie organizmu w stan zwany ketozą, tak się dzieje wówczas gdy ciało przestaje czerpać energię z glukozy, a zaczyna ją pozyskiwać z tłuszczów. W tym procesie wątroba przekształca tłuszcze w tzw. ketony, które służą jako alternatywne źródło energii.

Dieta keto
to rodzaj diety,
w której wskazany jest również post okresowy, dzięki któremu znacznie szybciej możemy utracić nadprogramowe kilogramy. Osoby, które z sukcesem przechodzą przez etapy ketozy, często dostrzegają korzyści zdrowotne oraz poprawę samopoczucia i poziomu energii.

Poniżej przedstawiamy kluczowe etapy diety:


Etapy diety ketogenicznej

Dieta ketogeniczna zazwyczaj przebiega przez kilka kluczowych etapów, pomagających osiągnąć i utrzymać stan ketozy:

Etap 1: Adaptacja (pierwsze 1-2 tygodnie)
   
     Początkowy etap skupia się na ograniczeniu spożycia węglowodanów (zazwyczaj poniżej 20 gramów dziennie) i zwiększeniu spożycia zdrowych tłuszczów.


     Organizm w tym czasie dostosowuje się do korzystania z ketonów jako głównego źródła 
   
energii, co może powodować krótkotrwałe skutki uboczne, takie jak tzw. „keto grypa”, bóle brzucha czy lekkie zawroty głowy oraz suchość w ustach. 

Podczas adaptacji unikaj węglowodanów prostych, takich jak: pieczywo, makaron, ziemniaki, produkty mączne, owoce.  Takie podejście pomoże Ci szybciej wprowadzić organizm w stan ketozy. Oto lista produktów zalecanych w pierwszym etapie keto:
 
1. Tłuszcze zdrowe
 
     Awokado i oliwa z oliwek, olej lniany, olej MCT
 
     Olej kokosowy, masło klarowane lub ghee
 
     Masło orzechowe (bez dodatku cukru i ulepszaczy)
 
     Orzechy i nasiona (migdały, orzechy włoskie, siemię lniane, pestki dyni)


2. Białka
   
   Mięso: wołowina, drób, wieprzowina, jagnięcina

    Ryby tłuste: łosoś, makrela, sardynki
   
   • Jajka z wolnego wybiegu lub BIO

   • Nabiał pełnotłusty: sery pleśniowe, żółte, długo dojrzewające, śmietana, jogurty greckie (bez cukru)
 

3. Warzywa niskowęglowodanowe
 
    Liściaste: szpinak, rukola, sałata, roszponka
 
    Krzyżowe: brokuły, kalafior, kapusta, brukselka
 
    Cukinia, ogórek, papryka, pieczarki, boczniaki grzyby leśne

 
4. Przyprawy i dodatki
 
    Zioła i przyprawy: bazylia, tymianek, rozmaryn, oregano, lubczyk, czosnek, nać pietruszki i kopru
 
    Sosy sojowy
 
   Ocet jabłkowy dobrej jakosci

 
    Etap 2: Stabilizacja ketozy  (2-4 tygodnie)
 
    W tym okresie organizm w pełni przystosowuje się do pozyskiwania energii z ketonów.
 
    Objawy keto grypy zanikają, a poziom energii zazwyczaj wzrasta. To czas stabilizacji i dalszego ograniczenia węglowodanów, przy zwiększeniu ilości zdrowych tłuszczów.
 
Dużym znaczeniem będzie zwiększenie podaży elektrolitów np. poprzez codzienne picie 1 łyżki octu jabłkowego dobrej jakości ze szczypta soli himalajskiej i szklanki letniej wody. Na tym etapie dobrze jest kontynuować dietę o niskiej zawartości węglowodanów i dużej ilości zdrowych tłuszczów.

Oto, co warto włączyć do jadłospisu:

 
1. Tłuszcze zdrowe i oleje
 
    Awokado, oliwa z oliwek, olej kokosowy, masło, smalec, masło klarowane i ghee.
 
    Tłuste ryby (łosoś, makrela, sardynki) oraz orzechy i nasiona (migdały, orzechy włoskie, pestki dyni, nasiona chia, nasiona słonecznika).
 
2. Białko o umiarkowanej ilości tłuszczu
 
    • Mięso (wołowina, kurczak, wieprzowina, jagnięcina)
 
    • Jajka BIO
 
    • Ser i produkty mleczne pełnotłuste (możemy dodać do listy produktów, ser feta, halloumi, ser mozzarella).

 
3. Warzywa o niskiej zawartości węglowodanów
 
    Zielone warzywa liściaste (dietę możemy wzbogacić o jarmuż, kapustę)
 
    Warzywa krzyżowe (brokuły, kalafior, brukselka, szparagi, sporadycznie fasolka szparagowa)
 
    Pozostałe warzywa z poprzedniego etapu.
 
 
4. Przekąski i dodatki
 
    • Oliwki, ogórki kiszone, kapusta kiszona, pestki i nasiona
 
    • Przekąski typu keto (chipsy z parmezanu i i brokuła lub pieczarek, gofry serowe, frytki z awokado, pieczone placki z cukinii i sera cheedar).
 
 
Etap 3: Utrzymanie ketozy
 
    Po osiągnięciu pełnej adaptacji organizm efektywnie funkcjonuje na ketonach
 
    Na tym etapie można eksperymentować z dodawaniem niektórych węglowodanów, aby sprawdzić, na jaką ilość organizm reaguje utrzymaniem ketozy
 
    Osoby wykonujące intensywnie treningi, podczas tego etapu mogą zwiększyć podaż węglowodanów. 

Na etapie utrzymania ketozy organizm w pełni przystosował się do spalania tłuszczów jako głównego źródła energii, co pozwala na większą elastyczność w planowaniu posiłków. W tej fazie kontynuujemy dietę niskowęglowodanową i wysokotłuszczową, aby zapewnić stabilny poziom ketonów w organizmie.

Oto produkty, które sprawdzą się na etapie utrzymania ketozy:

 
1. Tłuszcze zdrowe
 
    Możemy wzbogacić dietę o tłuszcze zwierzęce (smalec, łój, słonina)
 
    Tran
 
2. Białka o wyższej zawartości tłuszczu
 
    • Mięso (wołowina, jagnięcina, wieprzowina) – najlepiej od zwierząt karmionych trawą
 
    • Jajka ekologiczne i produkty mleczne pełnotłuste jak w poprzednim etapie
 
    • Owoce morza 

 
3. Warzywa niskowęglowodanowe
 
    • Wzbogacamy o brokuły, kalafior, sporadycznie bakłażan
 
    • Warzywa fermentowane 
 
    • Jagody, borówki, maliny, jeżyny, truskawki, kokos, cytryna lub limonka, 
 
4. Przekąski keto i dodatki
 
    • Orzechy i nasiona (w umiarkowanych ilościach): migdały, orzechy włoskie, pekany
 
    • Oliwki czarne lub zielone, mogą być również nadziewane
 
    • Przekąski typu chipsy z sera, frytki z awokado/cukini, chipsy z jarmużu.
 
5. Napoje i elektrolity
 
    • Woda, herbata, kawa keto
 
    • Bulion mięsno-kostny, który wspiera równowagę elektrolitów
 
    • Suplementy potasu, magnezu, sodu (opcjonalnie).

 
Na co dzień warto monitorować reakcję organizmu na różne produkty oraz kontrolować spożycie węglowodanów,  aby nie wyjść z ketozy.
 
3. Co takiego daje nam dieta ketogeniczna?
 
Korzyści zdrowotne
 
    • Utrata masy ciała: Dzięki ograniczeniu węglowodanów, dieta ketogeniczna może pomóc w szybkiej redukcji masy ciała
 
    • Lepsza kontrola poziomu cukru we krwi: Dieta keto pomaga w stabilizacji cukru i może być korzystna dla osób z insulinoopornością
 
    • Wzrost poziomu energii: Energia pozyskiwana z tłuszczu zapewnia stabilniejsze funkcjonowanie bez wahań poziomu glukozy.
 
    • Poprawa zdrowia serca: Odpowiedni dobór zdrowych tłuszczów może wspierać zdrowie sercowo-naczyniowe
 
    • Poprawa jakości skóry: nasza cera i ciało stają się bardziej promienne i elastyczne

 
Korzyści poznawcze i umysłowe
 
    • Poprawa koncentracji i jasności umysłu: Energia pozyskiwana z ketonów sprzyja stabilnemu funkcjonowaniu mózgu. Taki efekt uzyskujemy również dzięki kawie keto potocznie zwanej kuloodporną.
 
    • Redukcja stanów zapalnych: Dieta keto może przyczyniać się do zmniejszenia stanów zapalnych w organizmie.
Korzyści metaboliczne
 
    • Zmniejszenie apetytu: Ketoza wpływa na hormony odpowiedzialne za uczucie głodu i sytości. Ket posiłki są bardziej syte i pełnowartościowe, dzięki czemu ograniczamy podjadanie między nimi do minimum
 
    • Zwiększenie wytrzymałości: Osoby aktywne fizycznie odczuwają stabilniejszą i bardziej trwałą energię.
 
Pamiętajmy jednak, że dieta ketogeniczna nie jest odpowiednia
dla wszystkich osób, zalecane jest, aby przed jej rozpoczęciem
skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem. 








Materiał zewnętrzny.
stat4u PortalPOLSKA.pl