Kultura Edukacja
Cała Polska piecze chleb - sądeckie spotkanie z Tadeuszem Rolnikiem

Sądecka Kooperatywa Spożywcza zaprasza na cotygodniowe czwartkowe spotkanie do ratusza w Miasteczku Galicyjskim. W czwartek, 20 października o godzinie 18, odbędzie się pierwsze z serii spotkań z Tadeuszem Rolnikiem, ekologicznym rolnikiem z Niebieszczan z okolic Sanoka na Podkarpaciu.
Tadeusz Rolnik jest promotorem i producentem starych odmian zbóż, takich jak orkisz, płaskurka i samopsza. Są to zboża zawierające tylko śladowe ilości glutenu oraz zdrowe i wartościowe zamienniki tradycyjnej pszenicy.
i wyjaśni, dlaczego dobre jedzenie leczy i chroni nasz organizm. Organizatorzy spotkania zapraszają mieszkańców Sądecczyzny, zarówno tych zainteresowanych zdrową żywnością, jak i tych, którzy są lub planują zostać producentami ekologicznych produktów rolnych. Spotkanie ma charakter otwarty i nieodpłatny. W trakcie spotkania przewidziana jest również degustacja i prezentacja produktów ekologicznych. Kooperatywy spożywcze samorzutnie |
![]() |
Obecnie w kooperatywie działa około 30 - 40 osób oraz kontakt utrzymuje dalszych kilkadziesięcioro sympatyków. Sądecka Kooperatywa Spożywcza eksponowała swoje stoiska na III edycji Sądeckiego Jarmarku Ekolokalnego na Rynku Nowego Sącza w ubiegłym roku i na II Małopolskich Targach Seniora w Hali sportowej przy ulicy Nadbrzeżnej. W ubiegłą sobotę działacze Kooperatywy protestowali na sądeckim Rynku przeciwko umowom transatlantyckim TTIP i CETA.
W inne czwartki jej członkowie i sympatycy spotykają się na żartobliwie zwanych, "Kolacjach czwartkowych", od niedawna w ratuszu w Miasteczku Galicyjskim. Program takich spotkań to zwykle: odczyt na ustalony wcześniej temat, prezentacja połączona z degustacją potraw prezentowanych na spotkaniu, dyskusje i wymiana doświadczeń i planowanie przyszłych działań Kooperatywy.
Propagują zdrowy, naturalny i ekologiczny styl życia. Organizują wykłady, odczyty i warsztaty, nie tylko o tematyce spożywczej i kulinarnej, ale także na temat naturalnych kosmetyków, eko-budownictwa i ekologicznych systemów dla gospodarstw domowych. Kooperatywa jest organizacją otwartą. Każdy może się zapisać i uczestniczyć w działalności.
Warto także przyjść na kolejne czwartkowe spotkanie, tym razem w ratuszu Miasteczka Galicyjskiego, z Tadeuszem Rolnikiem, o godz. 18.
(a), fot. Justyna Szczypuła, Andrzej Kłodnicki
-
Kontenery socjalne – praktyczne..
-
Jak zaplanować udaną jednodniową..
-
Jak wybrać półkotapczan?
-
Księga oszczędnościowa..
-
Jak wybrać idealne kolczyki na..
-
Czy każdy może napisać powieść?..
-
Noclegi apartamenty Róża Wiatrów..
-
Bezpłatne webinarium pt. Czy..
-
Kurtyny spawalnicze i ich..
-
Dieta ketogeniczna – czym jest,..
-
Węże strażackie: Kluczowe..
-
Automatyczny Trading Krypto dla..
-
Centrum Leczenia Jelit w Poznaniu..
-
AG.pl oferuje szeroki asortyment..
-
Klinika Centrum Terapii Jelit –..
-
Serwis Niedźwiedzia w Luboniu -..
-
Pyłek pszczeli - właściwości,..
-
Miód Gryczany - Cudowny Dar Natury
-
Wydajne i bezawaryjne kasy..
-
Jak przygotować samochód do..
-
Carpathian Startup Fest 2024...
-
Bezpieczeństwo na Wodzie:..
-
Pielęgnacja zasłon tkaninowych:..
-
Cynamon jako skuteczny sposób na..
