Kultura Edukacja
150 na liczniku!
W tym wypadku nie chodzi o przekroczenie prędkości, a o nowy rekord na ogólnopolskiej Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez ministra rolnictwa. W rejestrze tym, obejmującym obecnie ponad 1,4 tys. polskich smakołyków o udokumentowanej, co najmniej 25-letniej tradycji wytwarzania, pojawił się 150 wpis z województwa lubelskiego. Dzięki tak dużemu zaangażowaniu mieszkańców regionu, którzy zgłaszają swoje propozycje do rejestracji, o naszym dziedzictwie kulinarnym robi się coraz głośniej. Nic dziwnego, wszak lubelskie frykasy zajmują już ponad 10% Listy!
Czemu służy → Lista Produktów Tradycyjnych (LPT)? Przede wszystkim ocaleniu od zapomnienia i promocji kulinarnej różnorodności poszczególnych polskich regionów. Prowadzi ją minister rolnictwa, ale zgłoszenia, przesyłane przez osoby indywidualne, stowarzyszenia czy inne zainteresowane podmioty, weryfikują najpierw marszałkowie województw. I to do nich należy adresować wnioski o wpis na LPT. A warto! Dzięki rejestracji instytucje zaangażowane w ten proces - zarówno na szczeblu krajowym (ministerstwo), jak i regionalnym (urząd marszałkowski) dbają o odpowiednie wypromowanie wpisanych na Listę rarytasów. Za sprawą systemu ochrony i promocji produktów regionalnych i tradycyjnych chroni się także dziedzictwo kulturowe wsi, co w dużym stopniu przyczynia się do zwiększenia atrakcyjności terenów wiejskich i rozwoju agroturystyki i turystyki wiejskiej. To także doskonała okazja do upowszechniania wiedzy na temat rolniczych walorów "zagłębi produkcyjnych". Tak się dzieje m.in. na lubelskim gruncie. Mówiąc o różanej produkcji, myślimy: Końskowola, malinowe plantacje i jabłoniowe sady nieodłącznie kojarzą się nam z Kraśnikiem, a pola pachnące ziołami - z Fajsławicami! To właśnie mieszkańcy tych okolic zgłosili na Listę Produktów Tradycyjnych wiele swoich owocowych specjałów. I tak Końskowolę promują m.in. syropy → z owoców i → płatków róży, Kraśnik - → malina i → jabłka, a Fajsławice - → tymianek. Takich przykładów można by mnożyć... I oczywiście nie o samych owocach i ziołach mowa.
Reklama________________________________________________________________________________
BEZPŁATNIE PRZYWOZIMY |
Zakupy w Lublinie
Tel. (w godz. 7-22) 534 - 787 - 231
do domów, biur, warsztatów itp.
|
________________________________________________________________________________________
Biorąc pod uwagę tylko lubelskie wpisy, na ministerialnej Liście najwięcej miejsca zajmują wyroby piekarnicze i cukiernicze (jest ich obecnie 36), a także gotowe dania i potrawy (31). Mamy też sporo napojów (27) oraz produktów mięsnych (22). Oprócz tego nasz region promują miody, oleje i tłuszcze, produkty z ryb i mleka. Najnowszymi specjałami zarejestrowanymi przez ministra 3 lipca br. są: pochodząca z okolic Lublina → baba (babka) drożdżowa z jabłkami i rozpowszechniony w gminie Krzczonów → żur żukowski.
- Tak duża liczba wpisów i trzecie miejsce wśród wszystkich polskich regionów, które zgłaszają produkty na Listę, bardzo mnie cieszy - mówi marszałek województwa Sławomir Sosnowski. - Osiągnięcia te świadczą o tym, że wielu z nas zdaje sobie dziś doskonale sprawę z tego, jak ważna i przy okazji opłacalna jest pielęgnacja kulinarnego dziedzictwa "małych ojczyzn". Dzięki dużemu zaangażowaniu społeczności lokalnych możemy też dziś włączyć tradycyjne smakołyki do wieloaspektowej, w tym turystycznej promocji całego województwa. Zachęcam mieszkańców regionu do dalszej aktywności i przesyłania kolejnych propozycji do wpisu.
Jak to zrobić? Dokładne informacje na ten temat zawiera → karta informacyjna dot. przyjmowania i sprawdzania w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Lubelskiego wniosków o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych oraz → rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 marca 2005 r. (Dz. U. z 2005 Nr 58, poz. 509). Dokumenty te oraz wzór wniosku o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych znajdą Państwo na naszej stronie w zakładce → Rolnictwo i obszary wiejskie - Produkty tradycyjne. Zapraszamy do lektury i składania wniosków! A wszystkich tych, którzy chcieliby posmakować lubelskich specjałów z babcinych przepisów, jeszcze raz zapraszamy do uczestnictwa w finale konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".
-
Jak wybrać półkotapczan?
-
Księga oszczędnościowa..
-
Jak wybrać idealne kolczyki na..
-
Czy każdy może napisać powieść?..
-
Noclegi apartamenty Róża Wiatrów..
-
Bezpłatne webinarium pt. Czy..
-
Kurtyny spawalnicze i ich..
-
Dieta ketogeniczna – czym jest,..
-
Węże strażackie: Kluczowe..
-
Automatyczny Trading Krypto dla..
-
Centrum Leczenia Jelit w Poznaniu..
-
AG.pl oferuje szeroki asortyment..
-
Klinika Centrum Terapii Jelit –..
-
Serwis Niedźwiedzia w Luboniu -..
-
Pyłek pszczeli - właściwości,..
-
Miód Gryczany - Cudowny Dar Natury
-
Wydajne i bezawaryjne kasy..
-
Jak przygotować samochód do..
-
Carpathian Startup Fest 2024...
-
Bezpieczeństwo na Wodzie:..
-
Pielęgnacja zasłon tkaninowych:..
-
Cynamon jako skuteczny sposób na..
-
Borowik Szatański, Borowik Ponury..
-
Ślad czeskich kopaczy kryptowalut..