Kultura Edukacja
W Ostrowie Wielkopolskim powstanie zakład produkcji żywności cateringowej
W Ostrowie Wielkopolskim, na ponad 1-hektarowej działce przy ulicy Grunwaldzkiej, powstanie nowoczesny zakład firmy Wielko - Food, w którym produkowana będzie żywność caternigowa. Inwestorem jest belgijska firma DELIVA. Zakład ma rozpocząć produkcję pod konieć sierpnia 2014 roku. Docelowo, w ciągu pięciu lat w zakładzie zatrudnionych zostanie 100 osób - poinformowało Biuro Prasowe i Relacji Społecznych UM w Ostrowie Wielkopolskim.
Herman Schepers, właściciel firmy Delia, główny inwestor: - Dwa lata jeździliśmy i szukaliśmy w Europie terenów, aby mieć dobre miejsce na dobry zakład. Zależy nam na tym, by zdobyć dobry surowiec - mięso, aby nie jeździł daleko i gdzie byliby dobrzy pracownicy. Byliśmy w Irlandii, Wielkiej Brytanii, Niemczech, w Rumunii. W Polsce pokazywano mi wiele firm. Ale były to stare budynki, nie byłem zadowolony. Wtedy nawiązaliśmy kontakt z Prezydentem Ostrowa Wielkopolskiego Panem Jarosławem Urbaniakiem, po rozmowach wiedziałem, że z tego coś będzie. On jest bardzo mądry i bardzo szybki i powiedział, że ma dla nas działkę, którą potem kupiliśmy w przetargu, a teraz rozpoczynamy budowę zakładu.
Firma - matka zatrudnia w Belgii 500 osób. Docelowo zakład w Ostrowie Wielkopolskim planuje rozbudowę obiektu i zatrudnienie w ciągu pięciu lat 100 osób.
- W Ostrowie Wielkopolskim docelowo planujemy pracę na trzy zmiany. Firma Wielko - Food przenosi ponad 50-letnią tradycję produkcji żywności caternigowej, czyli cateringu przemysłowego. Zajmuje się produkcją żywości dla dużych podmiotów takich jak m.in. szpitale, stołówki szkolne, studenckie, restauracje. Zakład w Belgii ma ponad 10 tys. m2, w nowoczesnej produkcji pracuje około 100 osób, a ponad 400 w dystrybucji. Firma dostarcza produkty do Belgii, Holandii, Beneluksu, do części Francji i Niemiec. Ze względu na to, że dużo produktów jest czerpanych z Polski - głównie mięso i warzywa - firma zdecydowała się zainwestować w Polsce. Zanim zdecydowaliśmy się budować w Polsce, potem w Wielkopolsce, a docelowo w Ostrowie Wielkopolskim, zdążyliśmy w ciągu roku czasu spojrzeć na możliwości inwestycji w innych krajach - m.in. Węgry, Czechy. Niemniej jednak, z kontaktów biznesowych wynika, że ci, którzy już zainwestowali w Polsce mówili, że najlepszym miejscem jest Wielkopolska, a ja przekonałem Pana Schepersa, że najlepszym miejscem jest Ostrów Wielkopolski – podkreśla Georg Lewandowski, wiceprezes spółki Wielko-Food. - Produkcja, którą my będziemy robili w Ostrowie Wielkopolskim, jest już sprzedana na kilka lat do przodu. Głównym odbiorcą są kraje zachodnie, ale mamy nadzieję, że rynek w Polsce, dla naszych produktów także się otworzy.
Opis do zdjęcia:
- Wbiliśmy łopatę na ulicy Grunwaldzkiej, w miejscu, w którym jeszcze w tym roku ma powstać nowoczesny zakład - firma Wielko - Food - mówi Jarosław Urbaniak, prezydent Ostrowa Wielkopolskiego
Fot. UM Ostrów Wielkopolski
Ryszard Mulek
Źródło: Biznes Dolnośląski
-
Bezpieczeństwo na Wodzie:..
-
Pielęgnacja zasłon tkaninowych:..
-
Cynamon jako skuteczny sposób na..
-
Borowik Szatański, Borowik Ponury..
-
Ślad czeskich kopaczy kryptowalut..
-
Dofinansowania i refundacje -..
-
Postaw na najwyższej jakości drzwi
-
Bezpieczny parking przy lotnisku..
-
Pranie wykładzin Łódź -..
-
Sprzątanie biur w Łodzi - czy..
-
Daszki nad drzwi. Czemu warto je..
-
Skup złota Myszków – co warto..
-
Okna Brzeg - jak dostosować okna..
-
Akademia piłkarska dla dzieci to..
-
Co warto wiedzieć na temat..
-
Miasto na miarę XXI wieku –..
-
Gabinet dietetyczny – dlaczego..
-
Trwałe, estetyczne, oryginalne -..
-
Kosz do segregacji - rozpocznij..
-
Jakie okna wybrać?
-
Dachy Myszków - profesjonalne..
-
Profesjonalne pranie i..
-
Gdzie naprawić piecyk junkers?
-
Psychoterapia Bydgoszcz