Wiele miast (25)

Targi Książki Kulinarnej wracają do Wrocławia

Od przyszłego roku Targi  Książki Kulinarnej ponownie  będą organizowane we Wrocławiu. Znacznie wcześniej, bo już w najbliższy czwartek (4 bm), podczas Wrocławskich Targów Dobrej Książki, które  od 4 do  7 grudnia będą odbywać się na wrocławskim Dworcu Głównym PKP,  wręczone zostaną nagrody dla najlepszych wydawców i autorów książek kulinarnych. Organizatorem wręczenia nagród będą Targi Książki Kulinarnej.

Reklama
-Nasze targi mają już 17 letnią tradycję – mówi Jan Akielaszek, prezydent Targów Książki Kulinarnej oraz właściciel Oficyny Wydawniczej „W Kolorach Tęczy”. - Przez 12 lat organizowane były we Wrocławiu. Przez kolejnych pięć lat odbywały się w stolicy Wielkopolski i były imprezą towarzyszącą Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych Polagra Food. Było to możliwe dzięki przychylności  dr. Andrzeja Byrta, prezesa Międzynarodowych Targów Poznańskich. Niestety, prezes  Byrt za kilka dni będzie żegnał się z Poznaniem. Odchodzi w dyplomacje, będzie ambasadorem naszego kraju w Paryżu. Przy tej okazji Targi Książki Kulinarnej również pożegnają się z Poznaniem i powrócą do Wrocławia.
 
Jury Targów Książki Kulinarnej pod przewodnictwem Andrzeja Byrta, prezesa Międzynarodowych Targów Poznańskich, postanowiło przyznać  Grand Prix Wydawnictwu BOSZ za książkę „Wykwintna Kuchnia Polska”, która odniosła sukcesy na arenie międzynarodowej. Fundatorem są Międzynarodowe Targi Poznańskie. Puchar i dyplom MTP  otrzyma również warszawskie Wydawnictwo REA za całokształt w wydawaniu książek kulinarnych.
 
Nagrodę specjalną Marka Sawickiego, ministra rolnictwa i rozwoju wsi otrzyma Wydawnictwo Arkady za książkę „Moje przepisy”. Według organizatorów książka ta powinna trafić do wszystkich Kół Gospodyń Wiejskich.
 
Natomiast nagrodę specjalną oraz puchar ufundowany przez wrocławską Oficynę Wydawniczą „W Kolorach Tęczy” otrzyma Zofia Cudny za książkę „Przepisy na cztery pory roku”, wydaną przez Wydawnictwo Rebis. Z kolei Świat Książki zostanie uhonorowany specjalną nagrodę Międzynarodowych Targów Poznańskich za książkę „Kuchnia myśliwska”. Wśród wyróżnionych będzie również Joanna Bochaczek – Trąbalska za książkę „Magiczna książka kucharska. Kulinarny toarot”, wydaną przez Wydawnictwo Sfinks.
 
Jan Akielaszek: -Nagrody przyznamy także autorce niecodziennych przepisów kulinarnych oraz instytucji państwowej za najbrzydszą książkę kulinarną. Komu konkretnie nagrody te zostaną wręczone poinformujemy w specjalnym komunikacie, który opublikowany zostanie 4 grudnia. Nagrody, specjalne dyplomy oraz nagrody niespodzianki obiecuje ufundować również Andrzej Ociepa, dyrektor Miejskiej Biblioteki Publicznej we Wrocławiu.

Tekst i fot.
Ryszard Mulek
stat4u PortalPOLSKA.pl