Lublin
Smacznie i słodko na Ekogali

Tradycyjnie, jak co roku pod koniec maja, województwo lubelskie promowało swoje smakołyki podczas Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości „Ekogala" w Rzeszowie. Przez trzy dni, w ostatni majowy weekend, goście targów mieli okazję spróbować ekologicznej żywności z naszego regionu. Na lubelskim stoisku zaprezentowało się czterech wystawców, ich oferta wypełniła po brzegi lady, półki i witryny, a chętnych do degustacji nie brakowało do czasu zamknięcia hal targowych.

Reklama

Naturalnym sokiem jabłkowym częstował Grzegorz Maryniowski, szef firmy Biogrim z Wojciechowa, ręcznie wytwarzanymi pralinami, truflami i czekoladami z owocami liofilizowanymi kusił Tomasz Machoń, właściciel Cukierni Staropolskiej z Lublina, a bogactwo płodów lubelskiej ziemi (kasze gryczane i jęczmienne, kasza jaglana, pęczak, kasza manna, groch, fasola, mąka ziemniaczana i kukurydziana, bułka tarta, siemię lniane, ciecierzyca) zaprezentowali przedstawiciele przedsiębiorstwa Janex z Janowa Lubelskiego. Hitem targów stał się makowiec lubelski. Wywiad, którego udzieliła Telewizji Rzeszów jego producentka Maria Siej z Lubartowa, zwabił na nasze stoisko setki zainteresowanych.
 

„Konsekwentnie promujemy zdrowe, pozbawione chemii produkty z województwa lubelskiego, na terenie którego funkcjonuje ponad dwa tysiące gospodarstw ekologicznych" - mówi dyr. Sławomir Struski - „Naturalna żywność cieszy się w Polsce coraz większym zainteresowaniem, stąd też uczestnicząc w takich przedsięwzięciach jak Ekogala z powodzeniem zachęcamy do kupowania produktów żywnościowych pochodzących z naszego regionu".

 

Prezentację województwa lubelskiego w Rzeszowie zorganizowali i prowadzili pracownicy Departamentu Rolnictwa i Środowiska.
 

Przy współpracy ze sklepem ekologicznym RodzinaEko.pl



 

stat4u PortalPOLSKA.pl