Wiele miast (351)

Słodko-słony blok czekoladowy

 
Jesteś miłośnikiem klasycznego bloku czekoladowego, ale
nie stronisz także od cukierniczych eksperymentów?

Co powiesz na ten przepyszny deser, w którym słona nuta delikatnie przełamuje słodycz?

Poznaj sprawdzony przepis na blok czekoladowy wzbogacony solonymi dodatkami.

Reklama
Jeżeli uwielbiasz czekoladę w różnych odsłonach, brownie to nie jedyny wypiek, który możesz przygotować. Dobrym rozwiązaniem jest też blok czekoladowy – przepis warto jednak lekko zmodyfikować, co pozwoli na uzyskanie słodko-słonego jego smaku.
 
 
Jak przygotować słodko-słony blok czekoladowy?

Chcesz przygotować słodko-słony blok czekoladowy? Przepis bazuje na klasycznej recepturze, która została wzbogacona dodatkami z solą. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane – wystarczy postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami.
 
Niezbędne składniki to:
 
- 150 ml mleka,

- 150 g cukru,

- 300 g mleka w proszku,

- 200 g masła solonego,

- 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,

- 50 g słonych paluszków,

- 50 g solonych orzeszków ziemnych.


Przygotowanie krok po kroku:
 
Mleko umieść w rondelku. Dodaj masło i rozpuść na małym ogniu.

Do masła dodaj cukier i kakao – mieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy. Odstaw do ostygnięcia.

Partiami dodawaj mleko w proszku i mieszaj aż masa będzie gładka.

Paluszki i orzeszki podziel na mniejsze kawałki.

Dodatki dodaj do ostudzonej masy.

Całość przełóż do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą.

Wyrównaj powierzchnię.

Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny – do stężenia.

Aby blok czekoladowy pokroić w plastry, deser należy wyjąć z lodówki na kilka minut przed podaniem.
 

Słodko-słony blok czekoladowy – na jaką okazję?

Miłośnicy bloku czekoladowego w wersji słodko-słonej doceniają go za uniwersalność. Deser świetnie pasuje na każdą okazję – uroczystość rodzinną, przyjęcie urodzinowe dla dzieci, a także jako dodatek do kawy czy herbaty. Jego niewątpliwym walorem jest także łatwość przygotowania – nie trzeba mieć żadnych zdolności cukierniczych.
 
Przygotuj ten deser chociaż raz, a do przepisu na blok czekoladowy w słodko-słonym wariancie będziesz często wracać!






Publikacja promocyjna.
stat4u PortalPOLSKA.pl