Wiele miast (380)

Słodko-ostry początek sezonu grillowego ze Stovitem

Nic dwa razy się nie zdarza - cytując poetkę. Warto wziąć sobie do serca te słowa, rozpoczynając nowy sezon spotkań przy grillu, aby dać sobie szansę odkrycia naprawdę wyjątkowych, oryginalnych smaków. Jak wiadomo, podstawą aromatu dań z grilla jest marynata, więc to od niej najlepiej rozpocząć kulinarne eksperymentowanie.

Reklama

Z pewnością prezentowany tu przepis spodoba się wszystkim amatorom pikantnych smaczków, mimo, że zawiera też wyraźną słodką nutę. Trafi także w gusta osób dbających o linię. Bazą naszej marynaty jest Dżem Premium z moreli słodzony fruktozą (nadający się również dla diabetyków). Pikantnego charakteru nada jej papryczka chili, dodawana wedle uznania (i odwagi). Pozostałe składniki potrzebne do przyrządzenia marynaty to:

- 5 łyżek sosu sojowego

- 2 łyżki koncentratu z pomidorów

- 2 łyżki octu jabłkowego

- 1 łyżka miodu Stovit

- 1 łyżka przyprawy curry

- 1 mała łyżeczka pieprzu ziołowego

- pół łyżeczki ziół prowansalskich

- 3 rozdrobnione ząbki czosnku

Wszystko mieszamy z Dżemem Premium podgrzanym uprzednio w rondelku lub kuchence mikrofalowej. Papryczkę chilli dodajemy według osobistych preferencji dopiero po wystygnięciu marynaty, aby lepiej wyważyć jej smak. Zanurzamy mięso w marynacie i odstawiamy na parę godzin. Przepis ten pasuje idealnie do mięs białych, ale dobrze sprawdzi się też w zestawieniu z tradycyjną karkówką.

Propozycja podania:

Mięso w marynacie na bazie Dżemu Stovit najlepiej podawać w doborowym towarzystwie w ciepłe letnie wieczory pod chmurką. Jego smak doceniać można w pełni jedynie w rozluźnionej i przyjacielskiej atmosferze. Doskonale podkreślają go: ciepło grillowego żaru, chłód orzeźwiających napojów oraz obecność najbliższych.

www.stovit.com.pl

stat4u PortalPOLSKA.pl