Brak regionu
Schab na różne sposoby - poradnik nowoczesnej pani domu

Schab to jeden z lepszych fragmentów wieprzowego mięsa, uwielbiany  zarówno przez gospodynie, jak i domowników. Chudy i kruchy kawałek tuszy bardzo często króluje na naszych stołach podczas niedzielnych obiadów, codziennych posiłków, a nawet ważnych uroczystości. Najczęściej jednak kojarzy się nam z tradycyjnym kotletem schabowym. Z wykorzystaniem podwędzanego Schabu z linii Natura marki Nove odkryjemy nowe oblicza kulinarnych przyjemności i zaskoczymy naszych bliskich „schabowym” w nowoczesnej odsłonie.

Reklama
Schab to jeden z lepszych fragmentów wieprzowego mięsa, uwielbiany  zarówno przez gospodynie, jak i domowników. Chudy i kruchy kawałek tuszy bardzo często króluje na naszych stołach podczas niedzielnych obiadów, codziennych posiłków, a nawet ważnych uroczystości. Najczęściej jednak kojarzy się nam z tradycyjnym kotletem schabowym. Z wykorzystaniem podwędzanego Schabu z linii Natura marki Nove odkryjemy nowe oblicza kulinarnych przyjemności i zaskoczymy naszych bliskich „schabowym” w nowoczesnej odsłonie.

Na ciepło i na zimno

Schab jest na tyle wdzięcznym mięsem, że doskonale komponuje się z różnymi smakami. Świetnie sprawdza się w towarzystwie warzyw, pikantnych i słonych przypraw, a także z dodatkiem owoców z delikatną nutą słodyczy. W wersji lekko podwędzanej, jaką proponuje nam Schab z linii Natura marki Nove, możemy stworzyć nowoczesną wersję tradycyjnego kotleta. Wystarczy pociąć wędlinę na grubsze ok. 1 cm plastry, obtoczyć w panierce i odrobinę podsmażyć. Kilka prostych ruchów, a soczysty, skąpany w niezwykłym aromacie „schabowy” wprowadzi nieco urozmaicenia do codziennych posiłków. Tak pocięty schab można również łączyć z jajkiem sadzonym, umieszczając je na wierzchu plastrów i podsmażając aż do ścięcia białka. Dodając do tego warzywa i kaszę otrzymamy pełnowartościowy posiłek w atrakcyjnym wydaniu. Schab z linii Natura świetnie sprawdza się również w wersji opiekanej. Układamy go w plastrach na dnie naczynia żaroodpornego, na nim kładziemy pokrojone i ugotowane ziemniaki oraz białe szparagi, przyprawiamy lekko do smaku i zalewamy sosem beszamelowym. Całość można posypać startym serem żółtym. Tak przygotowaną potrawę zapiekamy w piekarniku około 20-30 minut. Z pomocą wędzonego schabu przyrządzić można również danie jednogarnkowe z kapustą włoską i ziemniakami. Wystarczy do garnka wsypać poszatkowaną drobno kapustę, pokrojony w kostkę schab, ziemniaki oraz paprykę, a całość zalać bulionem. Duszony pod przykryciem schab doskonale skomponuje się z pozostałymi składnikami, wzbogacając danie w aromatyczną, wędzoną nutę. Propozycje na ciepło to jednak nie jedyne wariacje na temat Schabu z linii Natura. Dzięki temu, że jest niezwykle soczysty i nie kruszy się podczas krojenia, wykorzystać go można jako dodatek różnego rodzaju sałatek warzywnych czy też koreczków z suszonymi owocami – śliwką, morelą lub żurawiną.

Wariacji na temat schabu jest tyle, co osób go przyrządzających. To co najważniejsze Schab z linii Natura marki Nove, oznaczony znakiem przekreślonego kłosa, jest produktem pozbawionym całkowicie glutenu. Dzięki temu zastępując pozostałe składniki np. mąką ryżową, amarantusem, czy mlekiem roślinnym z łatwością stworzymy zdrowe i bezpieczne posiłki również dla osób przestrzegających zasad diety bezglutenowej i pozwolimy cieszyć się smakiem naszych pomysłów dla wszystkich gości.
 
Produkty z linii Natura marki Nove:
 
Schab
Masa netto: 1 kg
Opakowanie: 350 g; dostępny także luzem
Cena:
Schab w porcjach: ok. 39,90 zł/ kg
Schab luzem: ok. 37,00 – 39,00 zł/kg
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zakłady Mięsne Nove Sp. z o.o. są częścią grupy Tican z siedzibą w Danii. Nove to średniej wielkości firma FMCG usytuowana na obrzeżach miasta Nowe (około 100 km na południe od Gdańska). Surowiec do produkcji mięsa  pochodzi z najlepszych zakładów, posiadających certyfikaty na zgodność z systemami uznanymi przed GFSI. Bezpieczeństwo i wysoką jakość wyrobów gwarantuje NadzórPaństwowej Inspekcji Weterynaryjnej. Dzięki nowoczesnej i efektywnej technologii produkcji opartej na ścisłej kontroli jakości i wysokiej higienie, gwarantowanym przez prowadzony w zakładzie system kontroli HACCP, Zakłady Mięsne Nove uzyskały uprawnienia eksportowe na rynki krajów UE oraz posiadają certyfikaty BRC i IFS oraz zatwierdzone audyty wielkich międzynarodowych sieci. Zakłady mięsne Nove i linia Natura otrzymały licencję na używanie międzynarodowego symbolu przekreślonego kłosa, określającego bezglutenową żywność. W skład linii Natura wchodzą szynka, kiełbasa długa, kiełbasa krótka, kiełbasa krakowska, parówki, schab, szynka z tłuszczem. Produkty są paczkowane i dostępne na stoiskach samoobsługowych w Auchan, w Tesco, Makro, Almie.
Zakłady Mięsne "Nove" Sp. z o.o.
86-170 Nowe, Morgi 53
tel.: 48 52 332 83 81
fax: 48 52 332 83 80
e-mail:sekretariat@zmnove.pl
http://www.zmnove.pl
 
 
stat4u PortalPOLSKA.pl