Kultura Edukacja
Polska Wschodnia w Bychawie
Ostatni weekend maja upłynął pod znakiem promocji produktów regionalnych. Bychawa gościła równolegle dwie imprezy: XVII festiwal „W Krainie Pierogów" oraz premierową edycję nowego przedsięwzięcia „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski". Tysiące ludzi, którzy odwiedzili bychawski stadion, mieli okazję popróbować pierogów z kaszą, serem, ziemniakami, na słodko i ostro oraz na sto innych sposobów a także poznać najsmakowitsze potrawy tradycyjne z trzech regionów: Podlasia, Podkarpacia i Lubelskiego prezentowane na ponad 80 stoiskach. Imprezie towarzyszyły liczne atrakcje, pokazy lepienia pierogów i tradycyjnego ubijania masła, degustacje, prezentacje i koncerty.
Drugiego dnia festiwalu miało miejsce ogłoszenie wyników konkursów. W ramach projektu „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski" w kategorii „produkty" miejsca od pierwszego do trzeciego zajęły kolejno: pierogi wigierskie Teresy Biziewskiej z miejscowości Wigry (Podlasie), sery domowe Leda-Ser z Wólki Krowickiej (Podkarpacie) i pierogi z farszem mięsnym z Krzczonowa (Lubelskie), natomiast w kategorii „stoisko": pierwsze miejsce zajęła ekspozycja „Ziołowy Zakątek" z Korycin (Podlasie), drugie-„Tymiankowy Smak Fajsławic" (Lubelskie), trzecie-Stowarzyszenie „Dolina Strugu" (Podkarpacie).
Reklama________________________________________________________________________________
Optima Zamów kuriera Paczki, przesyłki |
|
Bezpłatna dostawa sklepu spożywczego tel. 577-991-447 |
WDomowychCenach.pl |
_______________________________________________________________________________________
Konkursy w ramach święta „W Krainie Pierogów" dotyczyły rzecz jasna tematyki pierogowej. W kategorii „najlepsze pierogi" zwyciężyły pierogi z serem i miętą Stowarzyszenia Kobiet „Nowoczesna Gospodyni" z miejscowości Świdno (Lubelskie) przed pierogami smażonymi z rabarbarem Teresy Biziewskiej z miejscowości Wigry (Podlasie) i pierogami z pokrzywą i twarogiem przygotowanymi przez reprezentację gminy Szumowo (Podlasie). W kategorii „najładniejsza prezentacja pierogów" pierwsze miejsce zajęło KGW „Chruślanki Józefowskie z Józefowa (Lubelskie), drugie-Koło Aktywnych Kobiet Gminy Fajsławice (Lubelskie), trzecie-Bychawskie Stowarzyszenie Kobiet Aktywnych (Lubelskie).
„Mamy nadzieję, że nasza propozycja połączenia sił trzech województw przy promocji swoich produktów regionalnych przyjmie się i stworzymy nowe, ponadregionalne wydarzenie" - mówił wicemarszałek Artur Walasek podczas uroczystości wręczenia nagród - „Łączą nas nie tylko zamiłowanie do tradycji i sięganie do kulinarnych korzeni, ale także, jako regiony Polski Wschodniej, ambicje budowania naszej siły gospodarczej na nowoczesnym rolnictwie i produkcji zdrowej żywności".
-
Bezpieczeństwo na Wodzie:..
-
Pielęgnacja zasłon tkaninowych:..
-
Cynamon jako skuteczny sposób na..
-
Borowik Szatański, Borowik Ponury..
-
Ślad czeskich kopaczy kryptowalut..
-
Dofinansowania i refundacje -..
-
Postaw na najwyższej jakości drzwi
-
Bezpieczny parking przy lotnisku..
-
Pranie wykładzin Łódź -..
-
Sprzątanie biur w Łodzi - czy..
-
Daszki nad drzwi. Czemu warto je..
-
Skup złota Myszków – co warto..
-
Okna Brzeg - jak dostosować okna..
-
Akademia piłkarska dla dzieci to..
-
Co warto wiedzieć na temat..
-
Miasto na miarę XXI wieku –..
-
Gabinet dietetyczny – dlaczego..
-
Trwałe, estetyczne, oryginalne -..
-
Kosz do segregacji - rozpocznij..
-
Jakie okna wybrać?
-
Dachy Myszków - profesjonalne..
-
Profesjonalne pranie i..
-
Gdzie naprawić piecyk junkers?
-
Psychoterapia Bydgoszcz