Kultura Edukacja
Polska Wschodnia w Bychawie
Ostatni weekend maja upłynął pod znakiem promocji produktów regionalnych. Bychawa gościła równolegle dwie imprezy: XVII festiwal „W Krainie Pierogów" oraz premierową edycję nowego przedsięwzięcia „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski". Tysiące ludzi, którzy odwiedzili bychawski stadion, mieli okazję popróbować pierogów z kaszą, serem, ziemniakami, na słodko i ostro oraz na sto innych sposobów a także poznać najsmakowitsze potrawy tradycyjne z trzech regionów: Podlasia, Podkarpacia i Lubelskiego prezentowane na ponad 80 stoiskach. Imprezie towarzyszyły liczne atrakcje, pokazy lepienia pierogów i tradycyjnego ubijania masła, degustacje, prezentacje i koncerty.
Drugiego dnia festiwalu miało miejsce ogłoszenie wyników konkursów. W ramach projektu „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski" w kategorii „produkty" miejsca od pierwszego do trzeciego zajęły kolejno: pierogi wigierskie Teresy Biziewskiej z miejscowości Wigry (Podlasie), sery domowe Leda-Ser z Wólki Krowickiej (Podkarpacie) i pierogi z farszem mięsnym z Krzczonowa (Lubelskie), natomiast w kategorii „stoisko": pierwsze miejsce zajęła ekspozycja „Ziołowy Zakątek" z Korycin (Podlasie), drugie-„Tymiankowy Smak Fajsławic" (Lubelskie), trzecie-Stowarzyszenie „Dolina Strugu" (Podkarpacie).
Reklama________________________________________________________________________________
Optima Zamów kuriera Paczki, przesyłki |
|
Bezpłatna dostawa sklepu spożywczego tel. 577-991-447 |
WDomowychCenach.pl |
_______________________________________________________________________________________
Konkursy w ramach święta „W Krainie Pierogów" dotyczyły rzecz jasna tematyki pierogowej. W kategorii „najlepsze pierogi" zwyciężyły pierogi z serem i miętą Stowarzyszenia Kobiet „Nowoczesna Gospodyni" z miejscowości Świdno (Lubelskie) przed pierogami smażonymi z rabarbarem Teresy Biziewskiej z miejscowości Wigry (Podlasie) i pierogami z pokrzywą i twarogiem przygotowanymi przez reprezentację gminy Szumowo (Podlasie). W kategorii „najładniejsza prezentacja pierogów" pierwsze miejsce zajęło KGW „Chruślanki Józefowskie z Józefowa (Lubelskie), drugie-Koło Aktywnych Kobiet Gminy Fajsławice (Lubelskie), trzecie-Bychawskie Stowarzyszenie Kobiet Aktywnych (Lubelskie).
„Mamy nadzieję, że nasza propozycja połączenia sił trzech województw przy promocji swoich produktów regionalnych przyjmie się i stworzymy nowe, ponadregionalne wydarzenie" - mówił wicemarszałek Artur Walasek podczas uroczystości wręczenia nagród - „Łączą nas nie tylko zamiłowanie do tradycji i sięganie do kulinarnych korzeni, ale także, jako regiony Polski Wschodniej, ambicje budowania naszej siły gospodarczej na nowoczesnym rolnictwie i produkcji zdrowej żywności".
-
Jak wybrać półkotapczan?
-
Księga oszczędnościowa..
-
Jak wybrać idealne kolczyki na..
-
Czy każdy może napisać powieść?..
-
Noclegi apartamenty Róża Wiatrów..
-
Bezpłatne webinarium pt. Czy..
-
Kurtyny spawalnicze i ich..
-
Dieta ketogeniczna – czym jest,..
-
Węże strażackie: Kluczowe..
-
Automatyczny Trading Krypto dla..
-
Centrum Leczenia Jelit w Poznaniu..
-
AG.pl oferuje szeroki asortyment..
-
Klinika Centrum Terapii Jelit –..
-
Serwis Niedźwiedzia w Luboniu -..
-
Pyłek pszczeli - właściwości,..
-
Miód Gryczany - Cudowny Dar Natury
-
Wydajne i bezawaryjne kasy..
-
Jak przygotować samochód do..
-
Carpathian Startup Fest 2024...
-
Bezpieczeństwo na Wodzie:..
-
Pielęgnacja zasłon tkaninowych:..
-
Cynamon jako skuteczny sposób na..
-
Borowik Szatański, Borowik Ponury..
-
Ślad czeskich kopaczy kryptowalut..