11 października 2016r., w Woli Kiełpińskiej (powiat legnionowski), już po raz dziewiąty odbył się konkurs kulinarny o zasięgu powiatowym "Najlepsza Potrawa Tradycyjna". Celem konkursu jest kultywowanie i upowszechnianie tradycji kulinarnych regionu Mazowsza, popularyzacja tradycyjnych potraw i produktów wśród mieszkańców Mazowsza i innych regionów. Z każdym rokiem konkurs cieszy się coraz większą popularnością. Zwiększa się ilość jego uczestników i wyraźnie zauważalny jest rosnący udział panów.
Konkursowej, smakowitej rywalizacji towarzyszyli zaproszeni goście:
Krzysztof Zaniewski – przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Andrzej Kołodziejski – w zastępstwie dyrektora Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego,
Krzysztof Lech - dyrektor Mazowieckiego Doradztwa Rolniczego oddział Poświętne,
Anna Siewierska przedstawicielka Mazowieckiego Doradztwa Rolniczego w Warszawie,
Agnieszka Sipika – w zastępstwie kierownika Powiatowego Oddziału KRUS w Nowym Dworze Mazowieckim
, Anna Gajewska - członek Zarządu Rady Powiatu Legionowskiego,
Robert Wróbel - starosta Powiatu Legionowskiego,
Alicja Zakrzewska – kierownik Terenowego Zespołu Doradczego w Legionowie,
Albert Jaworski - kierownik Terenowego Zespołu Doradczego w Pomiechówku,
Artur Borkowski, przewodniczący Rady Miejskiej w Serocku, radni Rady Miejskiej w Serocku,
Józef Zając –zastępca burmistrza Miasta i Gminy Serock,
Anna Kamola - kierownik Referatu Rolnictwa i Ochrony Środowiska w UMiG Serock,
Marian Malinowski – prezes OSP Wola Kiełpińska,
Justyna Matuszewska, Józef Zaremba, Roman Wiśniewski - prezes Fundacji Nova,
Wanda Wilczyńska - koordynator gastronomi, cukiernik z Centrum Szkoleniowo-Konferencyjnego w Jachrance,
Ernest Gajownik, przedstawiciel Hotelu NARVIL
Reklama______________________________________________________________
|
Zadzwoń pod numer
798-750-408
Zamów pierwszą skrzynkę
całkowicie za darmo!
www.DanVita.pl |
|
|
__________________________________________________________________
W tegorocznym konkursie brało udział 69 uczestników z terenu powiatu legionowskiego, którzy przygotowali 79 potraw w czterech kategoriach:
1. Potrawy jarskie i półmięsne
2. Wyroby i potrawy mięsne
3. Ciasta i chleby
4. Napoje
Wybór laureatów był niezwykle trudny, bowiem wszystkie przygotowane na konkurs potrawy oraz napoje były pyszne i pięknie zaprezentowane.
Poniże przedstawiamy wyniki konkursu.
Komisja oceniająca 29 potraw jarskiech i pólmięsnych, w składzie: przewodniczący – Alicja Zakrzewska, członkowie: Krzysztof Lech, Andrzej Kołodziejczyk, Anna Siewierska, Anna Gajewska, przyznała kolejno miejsca:
I miejsce Magdalena Sitarska z Gąsiorowa za pierogi z kurkami i serem pleśniowym,
I miejsce Halina Skośkiewicz z Borowej Góry za zupę grzybową z borówk
II miejsce Ewa Stramka z Karolina za kalafiorowe medaliony
III miejsce Barbara Cudziłło z Dosina za knedle ze śliwkami z cynamonową polewą.
Wyróżnienie otrzymała Anna Romanowska za dynię na bogato.
Komisja oceniająca 13 produktów w kategorii - ciasta i chleby, w składzie: przewodniczący – Wanda Wilczyńska (CSK w Jachrance), członkowie: Agnieszka Sipika, Roman Wiśniewski, Agnieszka Oktaba przyznała kolejno miejsca :
I miejsce Jadwiga Wołynik z Legionowa za tort czekoladowy
I miejsce Agnieszka Cichocka ze Stanisławowa za chlebek dyniowy
II miejsce Marta Suska Popielarz z Zabłocia za rwaniec czekoladowo-żurawinowy
III miejsce Marianna Suska z Dosina za chleb domowy
Komisja oceniająca 20 wyrobów i potraw mięsnych, w składzie: przewodniczacy - Ernest Gajownik (Hotel Narvil), członkowie: Jozef Zając, Danuta Bronowska, Gabriela Książyk przyznała kolejno miejsca :
I miejsce Regina Rataj z Łachy za puladrę z jabłkami
I miejsce Iwona Garbulińska z Dosina za pieczoną golonkę z chrzanem i miodem
II miejsce Joanna Szambelan z Gąsiorowa za kiełbasę z dzika,
III miejsce Honorata Główczak ze Skubianki za karkówkę w sosie grzybowo-pieczarkowym.
III miejsce Teresa Srebnik z Woli Smolanej za karkówkę po żydowsku.
Komisja oceniająca 17 napojów, w składzie: przewodnicząca Justyna Matuszewska, członkowie: Wiesław Winnicki, Józef Zaremba, Krzysztof Zaniewski i Marian Malinowski przyznała kolejno miejsca :
I miejsce Małgorzata Bilińska ze Skubianki za nalewkę „Wesołe lato”,
I miejsce Stanisław Krzyczkowski z Szadek za nalewkę „Rajska pokusa”
II miejsce Wioletta Gostkowska z Dosina za nalewkę „ Aroniówka”.
III miejsce Anna Ugodzińska ze Stanisławowa za nalewkę z aronii
Nagrody dla laureatów konkursu zostały sfinansowane prze starostę powiatu legionowskiego i Agencję Rynku Rolnego. Sponsorem upominków dla wszystkich uczestników było Stowarzyszenie Wspólnota Lokalna Powiatu Legionowskiego.
Teresa Krzyczkowska