Legionowo
Najlepsza Potrawa Tradycyjna - IX edycja konkursu w Woli Kiełpińskiej

11 października 2016r., w Woli Kiełpińskiej (powiat legnionowski), już po raz dziewiąty odbył się konkurs kulinarny o zasięgu powiatowym "Najlepsza Potrawa Tradycyjna". Celem konkursu jest kultywowanie i upowszechnianie tradycji kulinarnych regionu Mazowsza, popularyzacja tradycyjnych potraw i produktów wśród mieszkańców Mazowsza i innych regionów. Z każdym rokiem konkurs cieszy się coraz większą popularnością. Zwiększa się ilość jego uczestników i wyraźnie zauważalny jest rosnący udział panów.

Reklama
Konkursowej, smakowitej rywalizacji towarzyszyli zaproszeni goście: Krzysztof Zaniewski – przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Andrzej Kołodziejski  – w zastępstwie dyrektora Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego, Krzysztof Lech - dyrektor Mazowieckiego Doradztwa Rolniczego oddział Poświętne,  Anna Siewierska przedstawicielka Mazowieckiego Doradztwa Rolniczego w Warszawie, Agnieszka Sipika – w zastępstwie kierownika Powiatowego Oddziału KRUS w Nowym Dworze Mazowieckim, Anna Gajewska - członek Zarządu Rady Powiatu Legionowskiego, Robert Wróbel - starosta Powiatu Legionowskiego, Alicja Zakrzewska – kierownik Terenowego Zespołu Doradczego w Legionowie, Albert Jaworski - kierownik Terenowego Zespołu Doradczego w Pomiechówku, Artur Borkowski, przewodniczący Rady Miejskiej w Serocku, radni Rady Miejskiej w Serocku, Józef Zając –zastępca burmistrza Miasta i Gminy Serock, Anna Kamola - kierownik Referatu Rolnictwa i Ochrony Środowiska w UMiG Serock, Marian Malinowski – prezes OSP Wola Kiełpińska, Justyna Matuszewska,  Józef Zaremba, Roman Wiśniewski - prezes Fundacji Nova, Wanda Wilczyńska - koordynator gastronomi, cukiernik z Centrum Szkoleniowo-Konferencyjnego w Jachrance, Ernest Gajownik, przedstawiciel Hotelu NARVIL

Reklama______________________________________________________________

Zadzwoń pod numer 
798-750-408
Zamów pierwszą skrzynkę
 całkowicie za darmo!
www.DanVita.pl
 
__________________________________________________________________
 
W tegorocznym konkursie brało udział 69 uczestników z terenu powiatu legionowskiego, którzy przygotowali 79 potraw w czterech kategoriach:
1. Potrawy jarskie i półmięsne
2. Wyroby i potrawy mięsne
3. Ciasta i chleby
4. Napoje
 
Wybór laureatów był niezwykle trudny, bowiem wszystkie przygotowane na konkurs potrawy oraz napoje były pyszne i pięknie zaprezentowane.  
 
Poniże przedstawiamy wyniki konkursu.
 
Komisja oceniająca 29 potraw jarskiech i pólmięsnych, w składzie: przewodniczący – Alicja Zakrzewska, członkowie: Krzysztof Lech, Andrzej Kołodziejczyk, Anna Siewierska, Anna Gajewska, przyznała kolejno miejsca:
 
I  miejsce Magdalena Sitarska z Gąsiorowa za pierogi z kurkami i serem pleśniowym,
 
I  miejsce Halina Skośkiewicz z Borowej Góry za zupę grzybową z borówk
 
II miejsce Ewa Stramka z Karolina za kalafiorowe medaliony
 
III miejsce Barbara Cudziłło z Dosina za knedle ze śliwkami z cynamonową polewą.
 
Wyróżnienie otrzymała Anna Romanowska za dynię na bogato.
 
Komisja oceniająca 13 produktów w kategorii - ciasta i chleby, w składzie: przewodniczący – Wanda Wilczyńska (CSK w Jachrance), członkowie: Agnieszka Sipika, Roman Wiśniewski, Agnieszka Oktaba przyznała kolejno miejsca :
 
I miejsce Jadwiga Wołynik z Legionowa za tort czekoladowy
 
I miejsce Agnieszka Cichocka  ze Stanisławowa za chlebek dyniowy
 
II miejsce Marta Suska Popielarz z Zabłocia  za rwaniec czekoladowo-żurawinowy
 
III miejsce Marianna Suska z Dosina za chleb domowy
 
Komisja oceniająca 20 wyrobów i potraw mięsnych, w składzie: przewodniczacy - Ernest Gajownik (Hotel Narvil), członkowie: Jozef Zając, Danuta Bronowska, Gabriela Książyk przyznała kolejno miejsca :
 
I  miejsce Regina Rataj  z Łachy za puladrę z jabłkami
 
I  miejsce Iwona Garbulińska z Dosina za pieczoną golonkę z chrzanem i miodem
 
II miejsce Joanna Szambelan  z Gąsiorowa   za kiełbasę z dzika,
 
III miejsce Honorata Główczak ze Skubianki za karkówkę w sosie grzybowo-pieczarkowym.
 
III miejsce Teresa Srebnik z Woli Smolanej za karkówkę po żydowsku.
 
Komisja oceniająca 17 napojów, w składzie: przewodnicząca Justyna Matuszewska, członkowie: Wiesław Winnicki, Józef Zaremba, Krzysztof Zaniewski i Marian Malinowski przyznała kolejno miejsca :
 
I miejsce Małgorzata Bilińska  ze Skubianki  za nalewkę „Wesołe lato”,
 
I  miejsce Stanisław Krzyczkowski z Szadek za nalewkę „Rajska pokusa”
 
II miejsce Wioletta Gostkowska  z Dosina za nalewkę „ Aroniówka”.
 
III miejsce Anna Ugodzińska ze Stanisławowa za nalewkę z aronii
 
Nagrody dla laureatów konkursu zostały sfinansowane prze starostę powiatu legionowskiego i Agencję Rynku Rolnego.  Sponsorem upominków dla wszystkich uczestników było Stowarzyszenie Wspólnota Lokalna Powiatu Legionowskiego.
 
Teresa Krzyczkowska
stat4u PortalPOLSKA.pl