Kultura Edukacja
Na ucztę do ordynata - zaproszenie dla wystawców
Wielkimi krokami zbliża się termin czternastej lubelskiej edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" (NKD). Razem z Urzędem Marszałkowskim Województwa Lubelskiego (Departamentem Rolnictwa i Środowiska) oraz Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego przygotowuje ją Muzeum Zamoyskich w Kozłówce. To właśnie w malowniczych plenerach ordynackiej rezydencji już 19 lipca br. będziemy wybierać najlepsze smaki regionu, zgłoszone przez naszych wytwórców. Nabór na konkursowe menu właśnie się rozpoczął!
Do aktywnego uczestnictwa zachęcamy wszystkich miłośników lubelskiej kuchni, którzy zgłoszą, a następnie zdobędą się na wysiłek przygotowania swojego ulubionego tradycyjnego smakołyku. Warunek jest jeden - muszą to być historycznie związane z Lubelskiem, znane od dawna w okolicy produkty, przetwory lub napoje, które wytwarza się tradycyjnymi metodami. Oprócz produktu będziemy także wybierać najlepszą regionalną potrawę z oferty placówek gastronomicznych, gospodarstw agroturystycznych i kół gospodyń wiejskich. Tu także podstawowym kryterium jest wykorzystanie produktów charakterystycznych dla naszego regionu.
Zmagania w Kozłówce będą pierwszym etapem tego ogólnopolskiego konkursu, rozgrywanego także w pozostałych piętnastu województwach. W czasie finałów regionalnych wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepsze danie i potrawa regionalna i tradycyjna. Do drugiego etapu kwalifikują się z kolei najlepsze produkty oraz potrawy i dania nominowane w regionach do prestiżowej nagrody „PERŁA 2015". Wyboru dokona Krajowa Kapituła Konkursu. W etapie ogólnokrajowym przyznana zostanie także - wzorem lat ubiegłych - honorowa nagroda "Klucz do Polskiej Spiżarni". Dostaną ją osoby najbardziej zasłużone dla promocji i rozwoju rynku polskich produktów regionalnych. Konkurs zakończony zostanie Wielkim Finałem z uroczystym wręczeniem nagród, któremu towarzyszyć będzie prezentacja laureatów i regionów. O tym, kto w tym roku zdobędzie te wyjątkowe statuetki dowiemy się podczas poznańskich targów spożywczych Smaki Regionów 19-22 września br.
Reklama________________________________________________________________________________
BEZPŁATNIE PRZYWOZIMY |
Zakupy w Lublinie
Tel. (w godz. 7-22) 534 - 787 - 231
do domów, biur, warsztatów itp.
|
________________________________________________________________________________________
Udział w konkursie jest bezpłatny. Naszym finalistom regionalnym urząd marszałkowski zapewni namiot oraz stoły do przygotowania i prezentacji wyrobów w Kozłówce, a zwycięzcom - atrakcyjne nagrody rzeczowe. Duża liczba nagród idzie w parze z zainteresowaniem ze strony wystawców. Lubelskie finały wojewódzkie cieszą się rokrocznie rekordowo dużym - w skali kraju! - odzewem. W ostatnich latach w konkursowe szranki stawało niezmiennie ponad stu wystawców, prezentujących ok. 180 produktów. Dodatkowo co roku około 15 specjałów ubiegało się o nominację do ogólnopolskiej nagrody "Perła". Warto podkreślić, iż w były to głównie produkty charakterystyczne dla Polski południowo-wschodniej. Wśród nich występowały zarówno te bardziej znane, jak choćby marchwiak, pierogi z kapustą i serem, piernik lubelski, placek cebulowy, makowiec lubartowski czy placki z kaszy jaglanej, jak tez te całkiem niemal zapomniane, jak np. konfitura z płatków róży, parzące pierogi, wino z mlecza czy nalewka czereśniowa. Dodajmy, że w samym tylko 2014 roku ogólnopolskie statuetki "Perły" trafiły do wytwórców czterech rarytasów. W trakcie kilkunastu edycji NKD najwyższym tytułem "Perły" uhonorowano już 20 produktów i 11 potraw z naszego województwa!
Nasze finały to szczególna okazja do pokazania i pochwalenia się tym, co najlepsze w kuchni tradycyjnej regionu lubelskiego. A będzie przed kim! Przypomnijmy, że finały NKD przyciągają co roku rekordowe tłumy odwiedzających!
Jeśli te dane przekonały Państwa do udziału w konkursie - serdecznie zapraszamy do przesłania zgłoszenia. Wypełnione deklaracje prosimy przesyłać na adres podany w regulaminie do 30 czerwca 2015 r. Dodatkowych informacji nt. możliwości udziału w NKD udzielają panowie: Rafał Serej i Bartosz Domański z Departamentu Rolnictwa i Środowiska UMWL - tel.: (81) 44 16 538, e-mail: rafal.serej@lubelskie.pl i bartosz.domanski@lubelskie.pl.
-
Jak wybrać półkotapczan?
-
Księga oszczędnościowa..
-
Jak wybrać idealne kolczyki na..
-
Czy każdy może napisać powieść?..
-
Noclegi apartamenty Róża Wiatrów..
-
Bezpłatne webinarium pt. Czy..
-
Kurtyny spawalnicze i ich..
-
Dieta ketogeniczna – czym jest,..
-
Węże strażackie: Kluczowe..
-
Automatyczny Trading Krypto dla..
-
Centrum Leczenia Jelit w Poznaniu..
-
AG.pl oferuje szeroki asortyment..
-
Klinika Centrum Terapii Jelit –..
-
Serwis Niedźwiedzia w Luboniu -..
-
Pyłek pszczeli - właściwości,..
-
Miód Gryczany - Cudowny Dar Natury
-
Wydajne i bezawaryjne kasy..
-
Jak przygotować samochód do..
-
Carpathian Startup Fest 2024...
-
Bezpieczeństwo na Wodzie:..
-
Pielęgnacja zasłon tkaninowych:..
-
Cynamon jako skuteczny sposób na..
-
Borowik Szatański, Borowik Ponury..
-
Ślad czeskich kopaczy kryptowalut..