Lublin
Liderzy lubelskich smaków 2015

Reprezentanci Technikum LIDER oraz Restauracji Caffe Trybunalska w Lublinie zostali laureatami konkursu „Lubelskie Smaki 2015". Tegoroczna edycja, z udziałem siedmiu zespołów uczniów szkól gastronomicznych oraz sześciu drużyn profesjonalnych kucharzy, odbyła się 19 czerwca na dziedzińcu Zamku Lubelskiego.

Reklama

Zwycięski zespół w kategorii szkół gastronomicznych - Wojciech Tuk i Ilona Kruczek z Technikum LIDER w Lublinie zaserwował: na przekąskę „wątróbkę drobiową z truskawkami podaną na jadalnej ziemi z dodatkiem musu z białego sera i cebulek", a jako danie główne „pstrąga podanego na kapuście z dodatkiem boczniaków, moreli i jajka sous-vide". Laureaci wśród zawodowych kucharzy - Marcin Jurek i Tomasz Tarka z Caffe Trybunalska w Lublinie podali: na przekąskę „parfait z wątróbki drobiowej w truskawkowej galaretce na musie z białego sera z czekoladowym ravioli i kruszonką z pistacji", a na danie główne „filet z pstrąga na puree z młodej kapusty, z gołąbkiem z młodej kapusty, miętą i kuskusem oraz panierowanym boczkiem i sosem veloute".

 

W kat. szkól gastronomicznych drugie i trzecie miejsce zdobyli reprezentanci Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim: Paulina Zdziennicka i Paweł Jabłoński oraz Klaudia Burczaniuk i Iwona Hukaluk. W rywalizacji uczestniczyli również: Tomasz Siewierski i Magdalena Biernacka z Technikum LIDER w Lublinie, Paulina Rzeźnik i Karol Łaciński z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Chełmie; Dominika Capała i Emilia Rybaniec z Zespołu Szkół Nr 1 w Puławach; Natalia Siwczuk i Maciej Strzelczyk z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim.

Reklama________________________________________________________________________________

BEZPŁATNIE PRZYWOZIMY
   
Zakupy w Lublinie
    
Tel. (w godz. 7-22) 534 - 787 - 231
do domów, biur, warsztatów itp.

________________________________________________________________________________________

 

W kat. Profesjonalnych kucharzy laureatami drugiego miejsca zostali Michał Sajnaj i Michał Kulpiński z Best Hotel Restauracja AGIT w Lublinie, a na trzecim uplasowali się Szymon Boguta i Paweł Cygan z Restauracji Zaścianek w Lublinie. Dalsze miejsca zajęli: Piotr Huszcz i Paulina Motyl z Hotelu Restauracji PIANO w Lublinie, Marcin Nieznaj i Tomasz Łubek z Restauracji SPA Orkana w Lublinie oraz Andrzej Michna i Piotr Wojciechowski z Pubu Regionalnego Św. Michał w Lublinie.

Zadaniem wszystkich zawodników było przygotowanie przystawki oraz dania głównego, opartego na produktach regionalnej kuchni: wątróbce drobiowej i pstrągu z dodatkiem kaszy, białego sera, warzyw (m.in. młodej kapusty), owoców (truskawek) i grzybów (boczniaków). Ich pracę i kulinarne efekty oceniło profesjonalne jury w składzie: dr Josef Sadkiewicz - Euro-Toques Polska, Artur Świeżewski - Klub Szefów Kuchni, Kevin J. Aiston - autor książki „Kevin sam w... kuchni", Ivo Violante - Restauracja IVO, Adam Kowalewski - Euro-Toques Polska, finalista I edycji Top Chef. Obserwatorem konkursu była Agnieszka Glamowska reprezentująca Kulinarny Puchar Polski w Poznaniu, organizowany przez Międzynarodowe Targi Poznańskie.

 

Organizator konkursu „Lubelskie Smaki 2015" - Departament Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego oraz partner merytoryczny - Stowarzyszenie Euro-Toques Polska zadbali nie tylko o wizualne, ale także smakowe doznania widzów, zapraszając na degustację m.in. podpłomyków i młodej kapusty, przygotowanych w trakcie publicznej prezentacji przez mistrzynię kuchni Agnieszkę Filiks. Nagrody w imieniu marszałka województwa lubelskiego wręczył Ireneusz Łucka, kierownik odziału promocji.
 

stat4u PortalPOLSKA.pl