Wiele miast (13)
Krówki Opatowskie – dają radę...

„Wróć do niepowtarzalnego smaku dzieciństwa” - zachęca producent krówki opatowskiej - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Opatowie, najsmakowitszy producent na Kielecczyźnie.
 
Niepowtarzalny smak dzieciństwa jest rzeczywiście... niepowtarzalny, bo znakomite cukierki powstają już od 30 lat według tej samej, oryginalnej receptury i niezmienioną metodą. To ręczna - w najlepszym tego słowa znaczeniu - rzemieślnicza produkcja słodkości.

Reklama
Krówki, jedne z najbardziej popularnych polskich słodyczy, wytwarzane są przez około 100 producentów na terenie całego kraju. Jednak te z Opatowa są szczególnie uwielbiane, o czym można przekonać się, zaglądając na fora internetowe prowadzone przez łasuchów lub na ich blogi. Tam niepodzielnie króluje właśnie krówka z Opatowa, której tradycyjny smak jest bardzo doceniany.

Znakomity i jakże smakowity produkt OSM w Opatowie był wielokrotnie nagradzany na krajowych i zagranicznych targach, ma także w kolekcji nagrody konsumenckie. 
 
W ubiegłym roku, w świętokrzyskim finale IX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” krówka opatowska bezapelacyjnie zwyciężyła w kategorii „produkty mieszane”. Uzyskała zarazem nominację do „Perły” przyznawanej przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego podczas targów „Polagra”. Tę prestiżową nagrodę wręczono jej producentowi w Poznaniu, we wrześniu 2010 r.
 
   
Tradycyjne Krówki Opatowskie produkowane są niezmiennie od dziesięcioleci w tym historycznym, dobrze znanym w Opatowie budynku
 
(ac)

 
stat4u PortalPOLSKA.pl