Wiele miast (380)

Gotujemy ryż na sypko – wskazówki nie tylko dla początkujących

Gotowanie ryżu to tylko z pozoru prosta sprawa. W wielu przypadkach nie wychodzi tak, jak tego oczekujemy.  W efekcie naszych starań ziarenka sklejają się i wyglądają mało estetycznie. Aby temu zapobiec warto przestrzegać kilku zasad. Podpowiadamy co zrobić, aby ugotowany ryż na talerzu wyglądał równie apetycznie co na opakowaniu. I oczywiście zachwycał smakiem.

Reklama
Gotowanie ryżu to tylko z pozoru prosta sprawa. W wielu przypadkach nie wychodzi tak, jak tego oczekujemy.  W efekcie naszych starań ziarenka sklejają się i wyglądają mało estetycznie. Aby temu zapobiec warto przestrzegać kilku zasad. Podpowiadamy co zrobić, aby ugotowany ryż na talerzu wyglądał równie apetycznie co na opakowaniu. I oczywiście zachwycał smakiem.

Proste zasady

Ryż biały długoziarnisty to najczęściej kupowana i wybierana odmiana w Polsce. Jego ziarna są w pełni obłuskane z otrąb i zarodka oraz wypolerowane. Ryż ten idealnie nada się m.in. do dań kuchni polskiej czy deserów. Jego przygotowanie zawsze jest banalnie proste jeżeli sięgamy do wersji dostępnej w torebkach. Jeżeli jednak pod ręką mamy opakowanie sypkiego produktu ważne, abyśmy proces przygotowywania  przeprowadzili w kilku istotnych etapach.
 
Do ugotowania sypkiego ryżu potrzebujemy:
 
- 1 szklanki Ryżu Białego Długoziarnistego marki Halina,
- 1,5 szklanki wody,
- szczypty soli,
 - łyżeczki oleju.
 
Zaczynamy od przepłukania ryżu zimną wodą, do momentu aż po odlaniu stanie się całkowicie czysta. Pozwoli to na pozbycie się skrobi, która osadza się na obłuskanych ziarnach i która w znacznej mierze przyczynia się do późniejszego sklejania ziarenek. Następnie przerzucamy ryż do garnka z wodą, solimy i dodajemy łyżkę oleju. Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień do minimum, a następnie przykrywamy garnek. Pamiętajmy, że nie możemy mieszać ryżu ani podnosić pokrywki. W tym stanie gotujemy ziarenka przez 15 minut, tak by wchłonęły wodę. Na sam koniec wystarczy tylko odstawić garnek z ognia, przykryć go ściereczką lub ręcznikiem. Po 10 minutach możemy cieszyć się niezwykłym smakiem sypkiego ryżu.  Smacznego!
 
 
 
Aby zapoznać się z pełnym asortymentem inspirujących i zdrowych produktów marki Halina zapraszamy na stronę: www.halina.eu
 
Producent: „Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością” Foods Sp. k.
Produkt: Ryż Biały Długoziarnisty marki Halina
Gramatura: 1 kg
Cena detaliczna: 3,99 zł
 
Więcej informacji udziela:
Natalia Wisłowska
FlyPR
tel.: (+48) 730 121 885, (+48) 533 790 909
natalia.wislowska@flypr.pl
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sawex Sp z o.o. był pierwszym w Polsce importerem ryżu w saszetkach do gotowania. W marcu 2009 roku ze struktur organizacyjnych spółki wyodrębniony został Departament spożywczy - Sawex Foods. W portfolio firmy znajdują się marki: Britta (ryż), Halina (ryż, kasza, fasola, groch, soczewica, płatki śniadaniowe), Sotto (ryż, kasza jęczmienna), Sugoi (ryż do sushi) oraz Twój Błonnik.
„Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością" Foods Sp. k. (dawniej Sawex Foods Sp. z o.o.)
ul. Wiertnicza 70
02-952 Warszawa, Polska
tel. : 022 651 79 04 do 07
fax.: 022 651 79 09
e-mail: sawex@sawexpl.com
 
stat4u PortalPOLSKA.pl