Krotoszyn
Gospodynie z Konarzewa mistrzyniami kuchni japońskiej

Tegorocznym Międzynarodowym Mistrzostwom Polski w Sumo POLAND OPEN 2015 towarzyszył niecodzienny kiermasz kulinarny. Pięć Kół Gospodyń Wiejskich oraz dwie szkoły z Krotoszyna  serwowały obok tradycyjnych dań polskich także rarytasy kuchni japońskiej. Smak i urodę potraw oceniało jury, w skład którego weszli obok gości z Japonii także samorządowcy, politycy i sponsorzy. W ocenie jurorów kompleksowo najlepiej wypadł popis kulinarny KGW Konarzew - poinformował portal Starostwa Powiatowego w Krotoszynie.

Reklama
W „Kulinarnym zderzeniu kultur kuchni polskiej i japońskiej” uczestniczyły KGW z Bud, Lutogniewa, Konarzewa, Rozdrażewa i Sulmierzyc oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 i Szkoła PROFESJA.
 
Na stoiskach przygotowanych w klimacie azjatyckim można było zjeść zupy japońskie w kilku smakach, a także dania mięsne i warzywne, były też japońskie wypieki i napoje. Wszystkiego spróbować musieli jurorzy (m.in. senator Andżelika Możdżanowska, Gabriela Kośmider z firmy GABI-PLAST, starosta Stanisław Szczotka, burmistrz Franciszek Marszałek, prezes PZ Sumo Dariusz Rozum, a przede wszystkim – członkowie delegacji japońskiej).
 
Uroczyste podsumowanie kulinarnego współzawodnictwa odbyło się na gali finałowej Poland Open 2015. Jurorzy pochwalili wysoki poziom konkursu, a Grand Prix przyznali KGW z Konarzewa. Wyróżnienia otrzymały natomiast panie z Lutogniewa i Sulmierzyc.

Reklama_________________________________________________________________________________________

BEZPŁATNIE PRZYWOZIMY

   
Zakupy w Krotoszynie
    
Tel. (w godz. 7-22) 889 - 937 - 278
 
do domów, biur, warsztatów itp.
 

________________________________________________________________________________________________

stat4u PortalPOLSKA.pl