Wiele miast (21)

Dzień Otwarty w gospodarstwie ekologicznym – Niech ser będzie z wami

W czwartek, 27 sierpnia w Starej Szkole w Ubliku w gminie Orzysz trzy gospodarstwa organizują pokaz domowej produkcji serów i masła oraz umożliwią zakup produktów z tych gospodarstw, które włączają się do ogólnopolskiej, coraz szerszej akcji www.BezposrednioOdRolnika.pl Od wczesnego poranka gospodarstwa w Ubliku zapraszają do zapoznania się z życiem gospodarstwa ekologicznego od rana do wieczora. Będzie można towarzyszyć gospodarzom już od 6 rano przy obrządku kóz, kur, koni i przy przygotowaniu do dojenia kóz.

Reklama
Potem na polu można będzie przypatrywać się, a jeszcze lepiej pomóc przy ręcznym koszeniu paszy zielonej dla zwierząt, ręcznym kopaniu ziemniaków na sprzedaż i w innych pracach.

O godzinie 9 zaplanowane jest oficjalne rozpoczęcie akcji „Bezpośrednio od rolnika” w Ubliku. Gospodarze powitają gości i przedstawią motywy zaangażowania w ogólnopolskiej akcji www.BezposrednioOdRolnika.pl 

Zaprezentują produkty wytwarzane w gospodarstwach i dostępne w sprzedaży i zaraz rozpocznie się pokaz produkcji sera i masła. Goście będą mogli spróbować, jak smakuje ekologicznie wytwarzana żywność i kupić zapasy możliwe do przechowania w warunkach domowych.
 
Na koniec dnia, wieczorem gospodarze Dnia Otwartego zapraszają na pokaz filmu pt. „Życie wymyka się spod kontroli” i dalszy ciąg biesiady.
 
- Jest nas troje: Tadeusz, Wojtek i Iza. Każdy z nas prowadzi niewielkie gospodarstwo, od 3 do 10 ha. To co nas łączy to zamiłowanie do sera  - mówi o początkach współpracy trzech gospodarstw Wojtek Cieślukowski.  - Najdłużej sery wytwarza Tadeusz, koziarz, potem dołączyłem ja, czyli Wojtek ze Starej Szkoły, a od zeszłego roku również Iza, która warzy sery krowie. Jak policzymy, to łącznie każdego dnia
   
przerabiamy ok. 30-35 l. mleka. Jesteśmy za mali, żeby stworzyć firmę, i wkurza nas, że nie możemy legalnie sprzedawać naszych wyrobów. Wytwarzamy ekologicznie w naszych gospodarstwach sery kozie i krowie świeże i podpuszczkowe, masło, mleko, chleb, ziemniaki, dynie, miód.

  

Stara Szkoła to gospodarstwo ekologiczne i agroturystyczne należące do ECEAT.  - W sezonie wszystkie sery, przetwory, chleb, warzywa, wszystko co wytworzymy jest zjadane przez gości – dodaje Wojtek Cieślukowski.  – A goście z zagranicy, 
np. Niemcy są zdziwieni, gdy tłumaczymy, że nie wolno nam sprzedać legalnie sera wytworzonego w gospodarstwie. U nich rolnicy nie mają z tym problemu! Dlaczego u nas nie może być tak samo? Przecież jesteśmy w tej samej Unii.
    Dlatego postanowiliśmy włączyć do akcji “Bezpośrednio od polskiego rolnika”
www.BezposrednioOdRolnika.pl i pokazać, jak powstają najpyszniejsze na świecie sery.


KONTAKT:
Wojtek Cieślukowski, tel. 601 804 644,
e-mail: wojtek.cieslukowski[@]gmail.com  

(ac)

stat4u PortalPOLSKA.pl