Kultura Edukacja
Dzień Otwarty w gospodarstwie ekologicznym – Niech ser będzie z wami
W czwartek, 27 sierpnia w Starej Szkole w Ubliku w gminie Orzysz trzy gospodarstwa organizują pokaz domowej produkcji serów i masła oraz umożliwią zakup produktów z tych gospodarstw, które włączają się do ogólnopolskiej, coraz szerszej akcji www.BezposrednioOdRolnika.pl Od wczesnego poranka gospodarstwa w Ubliku zapraszają do zapoznania się z życiem gospodarstwa ekologicznego od rana do wieczora. Będzie można towarzyszyć gospodarzom już od 6 rano przy obrządku kóz, kur, koni i przy przygotowaniu do dojenia kóz.
O godzinie 9 zaplanowane jest oficjalne rozpoczęcie akcji „Bezpośrednio od rolnika” w Ubliku. Gospodarze powitają gości i przedstawią motywy zaangażowania w ogólnopolskiej akcji www.BezposrednioOdRolnika.pl
|
Zaprezentują produkty wytwarzane w gospodarstwach i dostępne w sprzedaży i zaraz rozpocznie się pokaz produkcji sera i masła. Goście będą mogli spróbować, jak smakuje ekologicznie wytwarzana żywność i kupić zapasy możliwe do przechowania w warunkach domowych. Na koniec dnia, wieczorem gospodarze Dnia Otwartego zapraszają na pokaz filmu pt. „Życie wymyka się spod kontroli” i dalszy ciąg biesiady. - Jest nas troje: Tadeusz, Wojtek i Iza. Każdy z nas prowadzi niewielkie gospodarstwo, od 3 do 10 ha. To co nas łączy to zamiłowanie do sera - mówi o początkach współpracy trzech gospodarstw Wojtek Cieślukowski. - Najdłużej sery wytwarza Tadeusz, koziarz, potem dołączyłem ja, czyli Wojtek ze Starej Szkoły, a od zeszłego roku również Iza, która warzy sery krowie. Jak policzymy, to łącznie każdego dnia |
![]() |

Stara Szkoła to gospodarstwo ekologiczne i agroturystyczne należące do ECEAT. - W sezonie wszystkie sery, przetwory, chleb, warzywa, wszystko co wytworzymy jest zjadane przez gości – dodaje Wojtek Cieślukowski. – A goście z zagranicy, np. Niemcy są zdziwieni, gdy tłumaczymy, że nie wolno nam sprzedać legalnie sera wytworzonego w gospodarstwie. U nich rolnicy nie mają z tym problemu! Dlaczego u nas nie może być tak samo? Przecież jesteśmy w tej samej Unii.
![]() |
Dlatego postanowiliśmy włączyć do akcji “Bezpośrednio od polskiego rolnika” www.BezposrednioOdRolnika.pl i pokazać, jak powstają najpyszniejsze na świecie sery. KONTAKT: Wojtek Cieślukowski, tel. 601 804 644, e-mail: wojtek.cieslukowski[@]gmail.com |
(ac)
-
Listwa karniszowa creativa Lk-01
-
Jakie podstawy do stolików..
-
Kontrola z urzędu skarbowego –..
-
Jak izolacja drgań poprawia..
-
Szukasz stylowej łazienki?..
-
Idealny kosz prezentowy na..
-
Jak przygotować mieszkanie do..
-
Mikasa V200W vs V200W-CEV. Którą..
-
ASG z praktycznego punktu widzenia
-
Zostań kierowcą TIR-a: Wymagania,..
-
Gry miejskie: nowoczesne..
-
Gry miejskie: Nowoczesne..
-
Domy Szeregowe w Gdyni – Komfort..
-
Jak często można odwiedzać bliską..
-
Kosze prezentowe na urodziny –..
-
Jak dobrać idealne wyposażenie do..
-
Sindbad- podróżuj wygodnie!
-
Rytuały miłosne - magiczne..
-
Ośrodek leczenia uzależnień..
-
Kurtyny chłodnicze – jak działają..
-
Poradnik „Jak napisać powieść?”..
-
Kontenery socjalne – praktyczne..
-
Jak zaplanować udaną jednodniową..
-
Jak wybrać półkotapczan?




