Kultura Edukacja
Dzień Otwarty w gospodarstwie ekologicznym – Niech ser będzie z wami
W czwartek, 27 sierpnia w Starej Szkole w Ubliku w gminie Orzysz trzy gospodarstwa organizują pokaz domowej produkcji serów i masła oraz umożliwią zakup produktów z tych gospodarstw, które włączają się do ogólnopolskiej, coraz szerszej akcji www.BezposrednioOdRolnika.pl Od wczesnego poranka gospodarstwa w Ubliku zapraszają do zapoznania się z życiem gospodarstwa ekologicznego od rana do wieczora. Będzie można towarzyszyć gospodarzom już od 6 rano przy obrządku kóz, kur, koni i przy przygotowaniu do dojenia kóz.
O godzinie 9 zaplanowane jest oficjalne rozpoczęcie akcji „Bezpośrednio od rolnika” w Ubliku. Gospodarze powitają gości i przedstawią motywy zaangażowania w ogólnopolskiej akcji www.BezposrednioOdRolnika.pl
Zaprezentują produkty wytwarzane w gospodarstwach i dostępne w sprzedaży i zaraz rozpocznie się pokaz produkcji sera i masła. Goście będą mogli spróbować, jak smakuje ekologicznie wytwarzana żywność i kupić zapasy możliwe do przechowania w warunkach domowych. Na koniec dnia, wieczorem gospodarze Dnia Otwartego zapraszają na pokaz filmu pt. „Życie wymyka się spod kontroli” i dalszy ciąg biesiady. - Jest nas troje: Tadeusz, Wojtek i Iza. Każdy z nas prowadzi niewielkie gospodarstwo, od 3 do 10 ha. To co nas łączy to zamiłowanie do sera - mówi o początkach współpracy trzech gospodarstw Wojtek Cieślukowski. - Najdłużej sery wytwarza Tadeusz, koziarz, potem dołączyłem ja, czyli Wojtek ze Starej Szkoły, a od zeszłego roku również Iza, która warzy sery krowie. Jak policzymy, to łącznie każdego dnia |
Stara Szkoła to gospodarstwo ekologiczne i agroturystyczne należące do ECEAT. - W sezonie wszystkie sery, przetwory, chleb, warzywa, wszystko co wytworzymy jest zjadane przez gości – dodaje Wojtek Cieślukowski. – A goście z zagranicy, np. Niemcy są zdziwieni, gdy tłumaczymy, że nie wolno nam sprzedać legalnie sera wytworzonego w gospodarstwie. U nich rolnicy nie mają z tym problemu! Dlaczego u nas nie może być tak samo? Przecież jesteśmy w tej samej Unii.
Dlatego postanowiliśmy włączyć do akcji “Bezpośrednio od polskiego rolnika” www.BezposrednioOdRolnika.pl i pokazać, jak powstają najpyszniejsze na świecie sery. KONTAKT: Wojtek Cieślukowski, tel. 601 804 644, e-mail: wojtek.cieslukowski[@]gmail.com |
(ac)
-
Jak wybrać półkotapczan?
-
Księga oszczędnościowa..
-
Jak wybrać idealne kolczyki na..
-
Czy każdy może napisać powieść?..
-
Noclegi apartamenty Róża Wiatrów..
-
Bezpłatne webinarium pt. Czy..
-
Kurtyny spawalnicze i ich..
-
Dieta ketogeniczna – czym jest,..
-
Węże strażackie: Kluczowe..
-
Automatyczny Trading Krypto dla..
-
Centrum Leczenia Jelit w Poznaniu..
-
AG.pl oferuje szeroki asortyment..
-
Klinika Centrum Terapii Jelit –..
-
Serwis Niedźwiedzia w Luboniu -..
-
Pyłek pszczeli - właściwości,..
-
Miód Gryczany - Cudowny Dar Natury
-
Wydajne i bezawaryjne kasy..
-
Jak przygotować samochód do..
-
Carpathian Startup Fest 2024...
-
Bezpieczeństwo na Wodzie:..
-
Pielęgnacja zasłon tkaninowych:..
-
Cynamon jako skuteczny sposób na..
-
Borowik Szatański, Borowik Ponury..
-
Ślad czeskich kopaczy kryptowalut..