Wiele miast (380)

Cenne źródło wapnia w diecie wegańskiej – rośliny strączkowe marki Halina

Dieta wegańska zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości, nadciśnienia, cukrzycy, nowotworu oraz wielu innych chorób. Niestety, nieprawidłowo skomponowana może doprowadzić w naszym organizmie do dużych niedoborów składników odżywczych, w tym wapnia.Aby temu zapobiec warto zadbać o to, by nasze posiłki były jak najlepiej zbilansowane. Doskonałym rozwiązaniem będzie wybór diety bogatej w nasiona strączkowe.

Reklama
Dieta wegańska zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości, nadciśnienia, cukrzycy, nowotworu oraz wielu innych chorób. Niestety, nieprawidłowo skomponowana może doprowadzić w naszym organizmie do dużych niedoborów składników odżywczych, w tym wapnia.Aby temu zapobiec warto zadbać o to, by nasze posiłki były jak najlepiej zbilansowane. Doskonałym rozwiązaniem będzie wybór diety bogatej w nasiona strączkowe.
 
Strączkowa dawka wapnia
 
Przez długi czas rośliny strączkowe nie cieszyły się w Europie zbyt dużą popularnością, uchodząc za zbyt ciężkostrawne. Obecnie jednak zaczyna się doceniać ich walory, szczególnie w przypadku diety wykluczającej wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego Istotnym aspektem włączenia roślin strączkowych do diety wegańskiej jest zapobieganie niedoborom wapnia, który reguluje układ nerwowy, kontroluje proces krzepnięcia krwi, a także jest cennym budulcem kości i zębów. Znajdziemy go np. w fasoli lub grochu. Ich suche nasiona zawierają odpowiednio ok. 160mg  i ok. 60mg wapnia na 100g produktu. Oba produkty dostępne są w ofercie marki Halina – w różnorodnych odmianach. Fasola Kolorowa, Fasola Jaś Tyczy, Fasola Piękny Jaś i Fasola Drobna to propozycje, z pomocą których każda gospodyni wyczaruje w kuchni zdrowe, smaczne i oryginalne potrawy od wegańskich pasztetów po dietetyczne brownie. Z kolei Groch Łuskany – cały i w połówkach – to podstawa tradycyjnych, pysznych zup.
Sposobów na włączenie roślin strączkowych do codziennej diety jest wiele. Przykładem takiego dania mogą być także kotleciki z czerwonej fasoli. Przyrządzamy je miksując fasolę z pokrojoną natką pietruszki. Do takiej masy dodajemy podsmażoną cebulkę wraz z mąką kukurydzianą. Przyprawiamy wszystko do smaku curry i startym czosnkiem, a następnie dobrze mieszamy. Na sam koniec z niedużych porcji masy formujemy kulki i smażymy na patelni lub w piekarniku. Danie podajemy w towarzystwie sałatki z buraków.
 
 
Aby zapoznać się z pełnym asortymentem inspirujących i zdrowych produktów marki Halina zapraszamy na stronę: www.halina.eu
 
Producent: „Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością” Foods Sp. k.
 
Produkt: Fasola Drobna marki Halina
Gramatura : 500 g
Cena detaliczna: ok. 6,89 zł
Produkt: Fasola Kolorowa marki Halina
Gramatura : 500 g
Cena detaliczna: ok. 8,99 zł
Produkt: Fasola Piękny Jaś Karłowy marki Halina
Gramatura : 500 g
Cena detaliczna: ok. 5,99 zł
Produkt: Fasola Jaś Tyczny Duży marki Halina
Gramatura : 500 g
Cena detaliczna: ok. 7,49 zł
Produkt: Groch Łuskany Cały
Gramatura : 500 g
Cena detaliczna: ok. 2,59 zł
Produkt: Groch Łuskany Połówki
Gramatura : 500 g
Cena detaliczna : 2,59 zł
 
Więcej informacji udziela:
Natalia Wisłowska
FlyPR
tel.: (+48) 730 121 885, (+48) 533 790 909
natalia.wislowska@flypr.pl
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sawex Sp z o.o. był pierwszym w Polsce importerem ryżu w saszetkach do gotowania. W marcu 2009 roku ze struktur organizacyjnych spółki wyodrębniony został Departament spożywczy - Sawex Foods. W portfolio firmy znajdują się marki: Britta (ryż), Halina (ryż, kasza, fasola, groch, soczewica, płatki śniadaniowe), Sotto (ryż, kasza jęczmienna), Sugoi (ryż do sushi) oraz Twój Błonnik.
„Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością" Foods Sp. k. (dawniej Sawex Foods Sp. z o.o.)
ul. Wiertnicza 70
02-952 Warszawa, Polska
tel. : 022 651 79 04 do 07
fax.: 022 651 79 09
e-mail: sawex@sawexpl.com
 
stat4u PortalPOLSKA.pl