Kraków
29 i 30 sierpnia Małopolski Festiwal Smaku na Placu Wolnica

Impreza organizowana już po raz jedenasty przez Samorząd Województwa Małopolskiego to największe wydarzenie kulinarne w regionie. W czerwcu i lipcu w sześciu miastach odbywały się półfinały festiwalu, na których lokalni producenci walczą o uznanie jury i publiczności.
 
W osobnym konkursie uczestniczą szefowie kuchni, których zadaniem jest przygotowanie potraw z lokalnych produktów. Wszyscy finaliści spotkają się w ostatni weekend sierpnia, 29-30 sierpnia na krakowskim placu Wolnica.

Reklama
Specjalną ofertę przygotowują Agnieszka Niezgoda wraz z synem Emilem ze Szczawnicy: - Będzie jagnięcina z rożna, która startuje do konkursu finałowego, moskale, czyli staropolskie placki z ziemniaków,
ziemniaki z grilla, kwaśnica z żeberkiem, domowy chleb ze smalcem i ogórkiem – zapowiadają mistrzowie baraniny po szczawnicku.

Receptury są ściśle chronioną tajemnicą rodzinną. Prawdziwe góralskie potrawy są nie do pobicia przez innych kucharzy, próbujących naśladować oryginalne smaki. Walory smakowe oceni jury Małopolskiego Festiwalu Smaku, ale także mieszkańcy Krakowa i turyści już od dawna szykujący się na tę imprezę o niepowtarzalnym charakterze.


 
(ac)
   

 
 
stat4u PortalPOLSKA.pl